Laminat – tvrđi od drveta, topliji od kamena

Vidljivo je da je laminat posljednjih godina postao sve omiljeniji materijal kad je riječ o podnim oblogama. Laminat – podne obloge za ispunjenje visokih zahtjeva.

Kvalitativne osobine svih laminatnih podova su sljedeće: čvrstoća i otpornost na habanje, postojan sjaj i jednostavno održavanje. Laminatne je podove moguće postavljati na svakoj suhoj i ravnoj podlozi, čak i na podlogama od tepiha.


Priprema podloge za polaganje laminatnog poda

Laminatne podove moguće je postavljati samo na podlogama koje su suhe, ravne, čvrste i čiste. Neravnine podloge na koju se postavlja laminat koje su veće od 4 mm potrebno je ukloniti (podlogu možemo brusiti ili na podlogu nanositi masu za izravnavanje).

Ako je podloga na koju se stavlja laminat od drveta, onda je stare iskrivljene elemente drvenog poda također potrebno izravnati, a laminat se nakon toga polaže poprečno u odnosu na elemente drvenog poda. Ako se laminat postavlja na mineralne podloge, onda je prethodno potrebno postaviti izolaciju protiv prodiranja vlage – foliju debljine minimalno 0,2 mm.


Zvučna izolacija
 i plivajući pod

Kako bi se uspješno stvorila zvučna izolacija, spriječilo neželjeno prenošenje buke koju stvara hodanje po laminatnom podu i poboljšala toplinska izolacija preporuča se postavljanje podloge za laminatne podove.

Kao podloga može se koristiti poliester, pluto ili smjese pluta. Zvučna izolacija preporuča se kod plivajućih podova. Na ovaj način ublažava se buka koju proizvodi hodanje, smanjuje mogućnost njezina prijenosa u druge prostorije, pojačava se toplinska izolacija i istovremeno se izravnava podloga na koju se polaže laminatni pod.

Plivajući pod – zahvaljujući ovakvom načinu polaganja laminatni se pod ne lijepi direktno za podlogu nego se u veću cjelinu međusobno spajaju pojedini elementi laminatnog poda.

Tako podloga ni na koji način nije oštećena, a postavljeni je pod u svakom trenutku lako ponovno ukloniti. Jednostavno rješenje za unajmljene stanove odnosno podstanare. Laminatne je podove moguće postavljati i u prostorima u kojima su instalirana podna grijanja.


Postavljanje laminata

Prvi redovi laminatnog poda moraju biti vrlo precizno postavljeni (koristiti kontrolnu vrpcu), kako bi žlijebovi pojedinih elemenata bili međusobno kompaktno (tijesno i zbijeno) spojeni i kako bi imali pravocrtan pravac.

Nakon postavljanja prva tri reda laminata počinjemo s nanošenjem ljepila. Ljepilo se ne nanosi samo na pojedina mjesta na panelima nego duž strana i vrhova svakog panela. Postavljena prva tri reda laminatnog poda bit će presudna za ispravno i precizno polaganje ostatka poda. Nakon lijepljenja i umetanja panela u žlijeb paneli se moraju fiksirati. Kako bi se formirala čvrsta baza, panelima je potrebno najmanje 45 minuta kako bi kao cjelina dovoljno očvrsnuli.


Novi je pod gotov

Nakon 24 sata pod se već može koristiti odnosno možemo po njemu hodati. Tada možemo ukloniti razmakne pločice između zidova i panela i umjesto njih možemo postaviti lajsne.

Lajsne je potrebno postaviti iznad krajeva laminatnog poda, prisloniti ih na zid i zatim ih fiksno pričvrstiti. No, treba naglasiti da na ovaj način laminatni pod nije definitivno fiksiran.

Laminatni podovi pronašli su svoje mjesto u mnogim stanovima nove gradnje, ali i u stanovima koji su renovirani ili modernizirani – razlog za to je vrlo jednostavan: laminatni su podovi vrlo čvrsti, jednostavni za održavanje i moguće ih je postavljati u različitim prostorijama.

Svejedno za kakav se laminatni pod odlučimo na njegovoj površini neće ostati nikakvi tragovi i tijekom dužeg vremena. Stoga se preporuča postavljanje laminatnih podova i u zahtjevnim prostorima jer su izuzetno otporni na grebanje i habanje. Laminatni paneli sastoje se od četiri sloja: srž panela predstavlja HDF ploča velike gustoće koja laminatnim panelima daje čvrstoću i robusnost. Zatim se tu nalazi gornji zaštitni/pokrovni sloj koji je vrlo otporan na habanje i koji je proziran kako bi se jasno vidio sljedeći sloj – dekorativni sloj.

Dekorativni sloj je onaj dio laminatnog poda na koji pada naš pogled i on može sadržavati različite desene drveta, kamena, pluta ili sl. Na kraju treba spomenuti i balansni sloj na donjoj strani podne obloge. Ovaj sloj sadrži melamin i impregniran je smolom, a služi za uravnoteženje gornjih slojeva obloge.