Linoleum – što još trebamo znati

Za linoleum možemo reći ono što vrijedi za sve elastične podne obloge: Pokušamo li se na podnim oblogama od linoleuma ljuljati na stolica mogle bi se pojaviti neželjene posljedice na podu jer se ljuljanjem na stolici smanjuje ukupna površina nogu stolice koja naliježe na podnu površinu i naravno cijeli se teret prenosi na rubove koji se onda duboko utiskuju u površinu a što su rubovi manji i oštriji to su veće negativne posljedice.

Vremenski duže ljuljanje na stolici i snažnije utiskivanje oštrih rubova stolice u podnu oblogu naravno rezultira i pojavom većih oštećenja. Ako se na nogama stolica nalaze tvrdi klizeći podmetači od plastike koji ne naliježu cijelom površinom na pod ili možda imaju oštre rubove onda možemo biti sigurni da će ovakvi podmetači oštetiti svaku elastičnu podnu oblogu.

Za uredske stolice koje se koriste na elastičnim podlogama preporuča se uporaba zaštitnih kotačića u \’\’mekanoj\’\’ izvedbi, a cilj je naravno kako bi se izbjeglo oštećivanje podne podloge.

No ova mjera zaštite može se primijeniti ne samo na uredske nego i na obične stolice kao i na pojedine elemente kućnog namještaja: kao adekvatne mekane podmetače za stolice i druge mobilne (koji se premještaju) elemente kućnog namještaja mogu se koristiti mekani podmetači od pusta ili drugi odgovarajući mekani podmetači od umjetnih materijala. Upotrebom navedenih podmetača, odnosno njihovim postavljanjem na noge stolice i drugih mobilnih elemenata namještaja moguće je uz normalno korištenje u velikoj mjeri zaštiti podne obloge od ozbiljnih oštećenja.

Sve suvremene podne obloge danas posjeduju vrlo sjajnu površinu a ovu činjenicu zahvaljuju ponajprije temeljnoj obradi, odnosno nanošenju gornjeg sjajnog i zaštitnog sloja, no svaka promjena na ovako sjajnim površinama, npr. otisak od nogu stolica, otisci stalaka, stolova, ormara i sl.. vrlo se lako mogu zamijeti već golim okom na ravnoj površini

Ponekad se otisci\’ pojavljuju kao posljedica pojave brazda ljepila na podlozi. Ovo se ponekad događa čak i tada kad slijedimo naputke proizvođača koji se tiču upotrebe i nanošenja disperzijskog ljepila na podlogu.

No kako ipak ovakve \’\’otiske\’\’ izbjeći?

Podopolagač bi u svakom slučaju trebao biti siguran da je podna obloga unaprijed klimatizirana odnosno da je \’\’prihvatila\’\’ mikroklimu prostora u koji se polaže, da unutarnja vlažnost zraka i temperatura nisu prevelike ili preniske (konstantna vlažnost zraka da nije preko 65%, a temperatura ne ispod 18°C), da je podloga na koju se obloge stavljaju dobro obrađena i čista, sasvim ravna i glatka, bez nabora i udubljenja, dobro isušena, sloj ljepila treba biti što tanji no istovremeno i što učinkovitiji, da ispod nalijepljenog linoleuma nema zračnih mjehura, a ako je se na podlozi ranije nalazila neka druga obloga sve je ostatke naravno potrebno temeljito ukloniti.