Nedostaci i prednosti plivajuće postavljenog parketa

Profesionalno postavljanje parketa je danas samo djelomično izazov za zanatska umijeća, jer čak i plivajuća metoda postavljanja parketa omogućuje laicima relativno brzo i jednostavno postavljanje.

Plivajuće postavljanje parketa znači da se pojedinačne lamele parketa, ili kod gotovog parketa parketni elementi, ne povezuju u potpunosti s podlogom, nego su više povezani međusobno, te leže slobodno na podlozi. Dakle elementi parketa se kod plivajućeg polaganja međusobno lijepe, te se postavljaju na podlogu bez učvršćivanja.

 

To ima neke prednosti: Nema više visokih zahtjeva u pogledu podloge, jer se parket više ne lijepi na podlogu. Treba postojati samo ravna površina i odgovarajuća izolacija buke od koraka. Osim toga štedi se na ljepilu neophodnom za kompletno lijepljenje. Odricanje od velikih količina ljepila čini dobro i za Vaše zdravlje, jer većina ljepila sadrži otapala koja štete zdravlju. Prilikom izbora ljepila potražite savjet stručnjaka.

Ne možete se potpuno odreći ljepila na bazi otapala, iako se u posljednje vrijeme sve više proizvode ljepila za parkete siromašna otapalima, koja su i nešto skuplja.

Plivajuće polaganje parketa ima uz čitav niz prednosti i nekoliko nedostataka: većina korisnika smatra nedostatkom plivajući položenog parketa veću buku od koraka. Obično zvuči kao šuplje. Pod određenim okolnostima se zvuk prenosi na granične zidove, što se može spriječiti odgovarajućom zvučnom izolacijom.

U principu je vijek trajanja plivajuće položenog parketa kraći od ljepljenog parketa. To se dovodi i u vezu s mehaničkim opterećenjem, jer fuge se stalno istežu i opterećuju, što vremenom dovodi do mogućnosti prodora vode.

Plivajući parket se u svakom slučaju preporuča onima koji nakon određenog vremena planiraju izmjenu uređenja stambenog prostora te tako i izmjenu parketa. To kod plivajućeg parketa nije nikakav problem, dok se lijepljeni parket skida nešto teže.

 

Kako postaviti drvene podove?