Oznaka kvalitete za podove i parket od pravog drveta

Oznaka kvalitete diljem Europe za originalnost parketa

Bad Honnef: Već je i stručnjacima sve teže uočiti razlike između podne obloge od pravog drveta i podne obloge s optikom drveta. Ova posljednja već tako impresivno imitira drvo iako ne raspolaže tako dobrim svojstvima koja posjeduje prirodni materijal.

„Oznaka kvalitete diljem Europe „Real Wood“ pojašnjava razliku između pravog drveta i ostalih podnih obloga“, objašnjava Ralph Plessmann, predsjednik Saveza njemačke industrije parketa (vdp).

„Real Wood“ – oznaka u Europi reprezentira Ligu prvaka (Champions League) među drugim oznakama kvalitete te dokumentira ujedno sve prednosti parketa: podna obloga ne samo da optički izgleda dobro već je i funkcionalna; njena površina je trajan, lagana za održavanje, otporna, djeluje zvučno izolacijski i pogodna je za alergičare. Podovi od pravog drveta postavljaju se izuzetno fleksibilno te su pogodni za gotovo sve prostorije u kući. S obzirom da je izbor najrazličitijih vrsta drveta ogroman nudi se neograničena paleta stilova i mogućnosti.

Podovi od pravog drveta prepoznatljivi su na prvi pogled

Za potrošače je obično robna marka indikator za garantiranu kvalitetu parketa te ujedno i pomoć prilikom donošenja odluke o kupnji novih podnih obloga. „Real Wood predstavlja isključivo podove od pravog drveta, bilo da se radi o masivnom ili višeslojnom parketu,“kaže Plessmann. Logo je dodijelila Federacija europske parketne industrije(FEP), koji ujedno potvrđuje da je korisni sloj podne obloge izrađen od pravog drveta. Europski proizvođači podova od pravog drveta mogu se prijaviti u sistem označavanja „Real Wood“. Tamo se registriraju te stječu pravo da se njihovi proizvodi izrađeni isključivo od pravog drveta označavaju logom „Real Wood“.

Parketni podovi su drugi najtraženiji podni oblog u Europi

FEP anketa provedena prošle godine diljem Europe pokazala je da je parket jedna od najtraženijih podnih obloga u cijeloj Europi. S 43 procenta iza keramike i s 34 procenta ispred laminata parket predstavlja drugu najtraženiju podnu oblogu na tržištu. Uporaba drvenih podnih obloga ovisi jako i o državi. U hladnim regijama zauzima bolju poziciju. Na vrhu se svakako nalazi Švedska s 81 %. Parket se najčešće koristi u spavaćim sobama (30%) te u dnevnim boravcima (26%).

S podovima od pravog drveta štitimo okoliš

Odluka u korist pravog drveta predstavlja prednost za okoliš. Za drvo se od proizvodnje preko obrade i zbrinjavanja otpada troši mnogo manje energije nego za druge materijale. Uz popularnost pravog drveta sve više jača i obveza obnovljive proizvodnje drveta. Princip obnovljivosti šumarskog gospodarstva jasno kaže da se ne smije koristiti više mase drveta od one koja će ponovno narasti. Nakon svake sječe drveta šume se ponovno sade za sljedeću generaciju. Uz to europsko drvo koje se obrađuje potječe isključivo iz obnovljivo upravljanih šumskih resursa , što je i dokumentirano PEFC-certifikatom. Niti jedan drugi obnovljivi materijal nije ravan drvetu po količini i ekonomičnosti. Ne samo da se od drveta proizvode najrazličitiji produkti, već se oni mogu reciklirati na krajnje prihvatljiv ekološki način. Djelovanje proizvoda od drveta kao spremnika ugljika igra važnu ulogu u reduciranju stakleničkih plinova. Zato proizvodi od drveta djeluju povoljno na atmosferu.

Ostale informacije o parketu na internet stranici www.parkett.de ili www.realwood.eu