Plutani parketi

Taj trend je apsolutno razumljiv, jer se pluto iz više razloga preporuča kao podna obloga.

Pluto posjeduje pozitivna ekološka svojstva, taj prirodni materijal se dobiva iz kore drveta hrasta. Interesantno je da nakon rezanja kore stablo hrasta raste dalje te i dalje proizvodi koru. Dakle prirodi se uopće ne nanosi šteta. Tako dobivena sirovina pluto se melje i preša se uz pomoć ljepila u ploče, koje se zatim obrađuju u parketne ploče.
Ukoliko se još kod lijepljenja ploča rabe tvari koje ne škode zdravlju, onda se pluto i s aspekta zdravlja toplo preporuča, jer ne postoji podna obloga pogodnija za alergičare i druge osjetljive osobe od pluta.
Osim zdravstvenih i ekoloških aspekata pluta treba svakako istaći ugodu koju pruža parket od pluta: pluto ne samo da odaje ugodnu i toplu atmosferu, već zbog svojih termo-izolacijskih svojstava predstavlja jedinu podnu oblogu koja je ugodna za hodanje bosim nogama. Pluto je za djecu idealna površina za igru , na kojoj nikada nije hladno.

Plutani parket pogodan je za sve stambene površine, pa čak predstavlja i rado rabljenu podnu oblogu u uredima. To ima veze i s neograničenim mogućnostima oblikovanja koje pluto nudi. Osim toga važno je znati da se pluto na tržištu nudi u najrazličitijim dizajnima i bojama. Različite debljine i kvalitete omogućuju primjenu pluta i u visokofrekventnim prostorijama.

Uz brojna praktična svojstva se ubraja između ostalog i činjenica da kod pluta nije potrebna dodatna izolacija buke od koraka, jer je pluto zapravo izolacija buke od koraka za druge podne obloge. Plutani parket se uglavnom nudi u varijanti gotovog parketa te se polaže kao sve druge vrste gotovog parketa. Ako se koristi ljepilo za parket , svakako treba voditi računa o ljepilima bez štetnih sastojaka, iako je polaganje parketa od pluta bez ljepila najtraženije. Klik-parket od pluta se polaže brzo i jednostavno, mogu ga polagati i laici, jer je njegova površina već tretirana.

Od načina tretiranja površine ovisi i njega pluta, pri čemu možete birati između lakiranja i uljenja, kao i kod svih drugih vrsta parketa. Ukoliko je tretman površine pluta izveden profesionalno, onda je čišćenje i njega takvog parketa lagana, a to znači plutani parket se može mesti, usisavati i brisati vlažnom krpom.