Podloga za Vaše noge: podne obloge za unutra i vani

Podne obloge se sastoje od čitavog niza različitih slojeva, koji uglavnom imaju različite funkcije: od raspodjele tlaka preko blokade prolaza vlage pa sve do izolacije buke od koraka. Gornji, vidljivi sloj je obloga, koja osim optičkih mora ipunjavati cijeli niz drugih zahtjeva. Jer podne obloge ne samo da trebaju izgledati dobro i odgovarati ambijentu stanovanja, već moraju biti sigurne i udobne za hodanje, moraju se lako održavati i čistiti, moraju biti postojane na habanje te postojane na različite utjecaje, pomjeranje stolaca, stolova i sl.

Prirodni kamen

Podne obloge od prirodnog kamena odgovaraju veä prema vrsti kamena terasama i vrtovima, ali i za vrlo kvalitetne podove u unutarnjem prostoru. Prirodni kamen već prema svom postanku ima različita svojstva: neke se vrste kamena mogu više opteretiti i čvršće su od drugih. Vrste kamena se razliku i prema postojanosti na vremenske utjecaje i na mraz. Za kvalitetne podne obloge se u poslovnim i stambenim prostorima u pravilu koriste klasične, plemenite Solnhofer ploče kao i takozvani jura mramor iz bajernske Altmuehltal, zatim škriljevac iz mosera, travertin iz Južne Njemačkei naravno mramor iz Carrare. Čvrsti kamen kao bazalt i granit mogu se koristiti dobro u vanjskom području. Ploče od prirodnog kamena režu se iz kamenih blokova. Površine se već prema vrsti kamena i planiranoj uporabi bruse i poliraju ili se površine tretiraju plamenom, prskanjem, zrnčanjem i sl. Format ploča je uglavnom kvadratičan ili pravokutni. Rijetko se postavljaju poligonalne ploče, primjerice kao uzorak poda u obliku šestokuta, kao mozaik ili mali kvadrati.

Podne obloge od kaučuka/gume

Elastične podne obloge od gume (sintetički kaučuk), mat ili sjajne, s užljebljenom površinom ili sa zadebljanjima, lijepe se se u obliku traka ili ploča. Lako se održavaju, tople su za noge, nema buke od koraka, postojane na žar cigareta i permanentno su antistatične. Takve podne obloge su međutim osjetljive na dugotrajno djelovanje masti, kiselina i lužina. Zato se za uporabu u laboratorijima, kod velikih tlačnih opterećenja i zahtjevima za ne vodljivim izvedbama koriste specijalno izrađeni proizvodi.

Keramičke pločice Za higijenske, vodootporne podne i zidne obloge, postojane na svjetlost i boje, otporne na habanje i udarce, nezapaljive ( vanjske i untarnje obloge), dugotrajne. Mogu se dobiti na tržištu u najrazličitijim bojama, oblicima i uzorcima i strukturama površina( glatke, sa zadebljanjima, mat,sjajne), npr. mali i srednji mozaik, 5/10 cm, 10/10 cm,15/15 cm, 10/20 cm, 20/30 cm i velike, kvadratične,pravokutne,šestokutne itd. Prije polaganja se treba napraviti plan. Polaganje se vrši u posteljicu od morta ili specijalnim ljepilima (tanka posteljica), na podloge od estriha, na stare pločice, opeku, te na zaštitni brtveni materijal

Razlikuju se:

– kamene i glinene pločice koje nisu postojane na mraz pogodne za zidne i podne obloge u unutarnjem području – glazirane i neglazirane kamene pločice postojane na mraz, pogodne za podne i zidne obloge izložene naprezanju u vanjskom i unutarnjem području ( izbor prema grupama naprezanja) – oblikovani elementi npr. za oblaganje zidova ili pločoce za prozorske klupice, keramika za bazene za plivanje

Betonske ploče i teraco

Podne obloge od cementa i dodataka pogodne za površine izložene velikim opterećenjima, najčešće u javnim prostorima. Betonske ploče izrađuju se uglavnom iz 2 sloja, od jezgrenog i pokrivnog sloja, ili kontinuirano iz jednog sloja od velikih betonskih blokova. Da bi se postigle glatke površine, položene betonske ploče se bruse vlažne. Teraco podovi se također sastoje iz dva sloja- jezgrenog betona i vidljivog teraco-estriha Međutim ne isporučuju se u obliku gotovih ploča, nego se svježe polažu na licu mjesta. U polja ograničena profilima nanosi se pripremljena smjesa i sabija se, a zatim izglađuje. Čim je oblog dovoljno očvrsnuo brusi se najprije grubo, a zatim i fino. Već prema dodatku različitih obojenih dodataka cementu podne obloge od teraco ploča se daju različito oblikovati.

Podne obloge od plastike

Elastične podne obloge od PVC-a ( polivinilklorid) od poliolefina bez sadržaja klora ili od reciklažnog plastičnog materijala. Postoje homogene obloge( cijelom svojom debljinom izrađene od istog matzerijala) i heterogene, jednoslojne ili dvoslojne nosive obloge( debljine 1,5 do 3,00 mm) ili obloge s nosivim slojevima od jute, poliestera, spužve i pluta, te podne obloge od pjene sa strukturiranom površinom. Plastične podne obloge se proizvode u obliku traka i ploča, različitih uzoraka,dizajna( mramorirane, strukturirane, s translucentnom spregom, uni i sl) te u više različitih boja.Polaganje se vrši velikoplošnim ljepljenjem na glatku podlogu od estriha ili ploča,te na stare , isušene ne oscilirajuće drvene obloge. Fuge se zatvaraju gusto i vare se.

Laminatni podovi

Izrađuju se od predproizvedenih panela s perom i utorom, koje se postavljaju na suhu, ravnu podlogu specijalnim sustavom polaganja ii se direktno lijepe. Paneli se sastoje od nosive ploče, laminatnog dekorativnog sloja te materijala donje strane, postojanog na vlak. Laminatni podovi se mogu dobiti u više različitih boja i dekora, kao reprodukcija drveta i sl. Standardni formati 1200mmx200mm, 600mmx200 mm i 200mmx200mm. Debljina panela 7 mm. Pogodne su za novogradnje i za sanacije.

Parketi

Drvene podne obloge od hrasta, bukve, oraha, bora, kestena, javora,breze, maslinovog drveta, jasena,trešnje, kruškovog drveta, bambusa, eukaliptusa, u različitim izvedbama i uzorcima; riblja kost, kasetni pod, kocke, parket intarzija, uzorak pletiva, s/bez rubnih i međulamela i sl. Površina se brusi, voskira i lakira. Izbor vrste drveta, boja, uzoraka i čvrstoće drveta određuje se prema području primjene. Drvo ima povoljan koeficijent toplinske propusnosti te je tako parket debljine 10 do 15 mm pogodan za oblaganje podova s podnim grijanjem. Zagrijavanje estriha se vrši prije polaganja parketa, jer se tim postupkom predaje vlaga, koja bi inače dospjela u parketni pod. Polaganje konvencionalnog parketa od masivnog drveta i gotovog parketa izvodi se na estrihu svih vrsta, čak i na starim podovima s međuslojevima, vunenim kartonima ili izolacijskim pločama buke od koraka.

Vrste parketa:

– Štapni parket , od pojedinačnih 22 mm debelih drvenih masivnih štapova, koji se međusobno povezuju sustavom pera i utora: Uzorci: dijagonalni ili kvadratni kao kocke , kao pletivo ili kao riblja kost – Mozaični parket, mali drveni ütapiöi mozaiöno složeni u izmjenjivom smjeru u ploče( ca.18-23 mm širine, 8mm – 10 mm debljine) u 3-DIN sortiranju; prirodan, rustikalan, s intarzijama, trakast – – Parketne daske( mozaične parketne daske) se već tvornički lijepe u većim jedinicama u lamelne parkete, koji daju veću jedinicu za polaganje, obično u obliku dasaka. – Lamelni parket( lamelni parket visokih ivica), većinom za parketne podove debljine između 18 mm i 23 mm, sastoji se od mazoičnih parketnih lamela visokih ivica ili sličnih drvenih štapića, polažu se obično u redovima polaganim paralelno. – Masivni parket od bambusa, vrlo čvrst, parketni štapovi 920 mm x92mm x15 mm, s perom i utorom, u dvije boje – Pločasti parketi, parketi s intarzijama sastoje se od odabranih, obojenih vrsta domaćeg i uvoznog drveta, ručno ljepljene ploče, koje se po principu pera i utora slažu jedna ispod druge. Masivne ili višeslojno furnirane parketne ploče, debljine između 22mm i 32 mm – Mogući razni individualni uzorci i dizajn. – Gotovi parket se obično sastoji od višeslojnih elemenata , 9mm do 23 mm debljine, polaže se kao plivajuća ili samonosiva konstrukcija, tvornički lakiran , nauljen( mat i sjajna površina) ili brušen i bez laka, obrađuje se direktno na gradilištu. Izrađuje se od domaćih i uvoznih vrsta drveta kao jasen, jela, bor, breza, ariš, hrast, orah, kesten, trešnja, kruškovo drvo, bambus, te u različitim uzorcima; kocke, u obliku pletiva, polja, riblja kost, dijagonalno, paralelno, s zaštitnim slojem od buke od koraka (pluto).

Tepih- podne obloge

Tekstilne podne obloge koje imaju svojstva zvučne izolacije, izolacije buke od koraka, te svojstva toplinske izolacije, lako se čiste i postjane su na habanje. Polaganje se vrši na ravnu, čistu podlogu bez prašine i pukotina, u nekim slučajevima na podlogu od filca, pluta ili spužve Obloga se zateže tj. učvršćuje se na rubovima, lijepi se cijelom površinom ili ljepljivim trakama ili se postavlja slobodno bez ljepljenja. Razlikuju se prema načinu proizvodnje tkane,prešane, tufting- podne obloge ( jedno-ili višeslojne, bez nosivog sloja, tekstilne obloge od velura (odrezane petljice tkanja) i buklea ( zatvorene petljice tkanja). – od sintetskih vlakana ( poliamid, poliakril, polipropilen, poliester), u vodootpornim izvedbama ( za balkone, terase i kupaone – od biljnih vlakana ( pamuk, juta, sisal, kokos) – od vune – od kozje, konjske i kravlje dlake kao i mješavine vlakana Tekstilne podne obloge razlikuju se u pogledu vrijednosti habanja i komfora (EU norma 66095, dio 2). Za profinjena područja stanovanja preporučaju se tepisi s normalnom vrijednošću habanja ali visokom vrijednošću komfora. Tepih-podne obloge s dodatmin svojstvima kao npr. prilagođenost invalidskim kolicima, stepeništima, vlažnim prostorijama, antistatičnost i sl. označena su simbolima.

Brtvljene podnih obloga od prodora vlage

Ukoliko vlaga dospije u podnu konstrukciju ili stropnu konstrukciju nastaju neizbježno oštećenja, koja su s vana uglavnom vidljiva tek kada se podni oblog podigne ili kada se na stropu pojave flekovi. Zato se podne obloge moraju brtviti od prodora vlage . Već prema tome je li u dječijoj sobi pala čaša sa sokom, ili se u kuhinji i kupaoni stvorila veća količina pare, ili hladni, vlažni zrak iz podruma prolazi u pod prizemlja, sve to sprečavaju zaštitni slojevi od bitumenskih traka ili folije, postavljeni na ispravnim mjestima, pa čak i estrh od lijevanog asfalta. Vlaga može prodrijeti u pod i s gornje i s donje strane i izazvati oštećenja u unutarnjim dijelovima građevinskog elementa. Gradimo.hr