Podne linoleumske obloge

Linoleum se izrađuje na taj način što se na grubi juteni materijal ili vlakna jute nanosi smjesa sastavljena od lanenog ulja, smole, drvenog i plutanog brašna i pigmenata boje. Otprilike 3 tjedna nakon ove obrade dobijemo proizvod kojeg nazivamo linoleumom.

Kod podnih linoleumskih obloga veliku pozornost treba posvetiti tome da podloga bude dobro pripremljena, odnosno da bude vrlo ravna suha i čista.

Ako podloga ne ispunjava ove uvjete i najmanji nedostaci ili nepravilnosti mogle bi ugroziti kako vizualni izgled tako i funkcionalnu stranu linoleuma. Kako bismo uistinu u svom stanu posjedovali ekološki prihvatljive i za zdravlje čovjeka bezopasne podne obloge potrebno je dobro poznavati sve osobine materijala od kojih se obloge sastoje kao i odgovarajući način polaganja.

Zahvaljujući suvremenim načinima obrade materijala od kojih se linoleum proizvodi svakim se danom sve više poboljšavaju osobine ove podne obloge.

Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antialergijskim svojstvima linoleum predstavlja pravo rješenje za ljude koji boluju od različitih vrsta alergija.

K tome možemo dodati još i sljedeće: linoleum je elastičan, jednostavan za održavanje i posjeduje vrlo dobra svojstva kad je u pitanju zvučna i toplinska izolacija.

Ne sadrži formaldehid niti štetna otapala koja isparavaju i dospijevaju u dišni sustav pa je zbog toga pogodan i za dječje vrtiće, škole, zdravstvene ustanove, javne prostorije i sportske dvorane.

Individualni izbor linoleumskih podnih obloga

Kad govorimo o linoleuma odmah moramo reći da je to vrlo kvalitetna, prirodna i ekološki prihvatljiva i istovremeno vrlo dugotrajna podna obloga.

Vrlo je tražena i na tržištu je dostupna u više različitih uzoraka. Budući da ga je vrlo lako rezati onda svatko vrlo brzo može stvoriti zanimljiv i maštovit dizajn. Pogodan je za postavljanje u svim prostorijama, ali ipak najčešće ga možemo susresti u dnevnim boravcima i spavaćim sobama jer mu mikroklima ovih prostorija osobito odgovara.

Ovdje treba naglasiti da linoleum ne podnosi najbolje vlagu pa stoga veliku pozornost treba posvetiti činjenici da mu podloga na kojoj se nalazi bude čista i suha.

Linoleum je na tržištu moguće pronaći u obliku pločica i traka. Naravno i ovdje je prisutno veliko mnoštvo različitih dizajna i materijala. Budući da se linoleum uglavnom sastoji od obnovljivih prirodnih sirovina kojih u prirodi ima u ogromnim količinama, zbog toga dovoljan je već i najmanji kontakt ruke s ovim materijalom da se odmah osjeti njegova toplina, povjerenje i prirodnost.

Kad je riječ o individualnom izboru linoleumskih podnih obloga možemo reći da je ovaj materijal u stanju udovoljiti i najvećim zahtjevima i svakom komforu.


Linoleumske podne obloge za industrijske i uredske prostorije

Linoleum je vrlo tražena i vrlo pogodna podna obloga za uredske prostore, hodnike, prostore gdje se često zadržavamo ili radimo, i uopće za sva ona mjesta koja u prvi plan stavljaju potrebu jednostavnog i brzog čišćenja i održavanja.

Vrlo je otporan na prljavštinu i ogrebotine.

Sve sofisticiranija i sve više automatizirana proizvodnja uređaja, strojeva, visokotehnoloških komponenti i sl. postavila je i u proizvodnom procesu podnih obloga vrlo visoke zahtjeve. A linoleum ih sve od reda ispunjava: zdrave i prirodne sirovine, izvrsne osobine gotovog proizvoda, dugotrajnost, ljepota i opći vizualni izgled.


Linoleum u školama, bolnicama, trgovinama i javnim prostorima

Linoleum je i ovdje u trendu jer ga je tako jednostavno polagati. Svejedno radi li se samo o običnim prostorijama za proizvodnju, prostorijama gdje se izrađuju elektronički dijelovi i komponente, uređaji i dijelovi za nuklearnu industriju ili je riječ o najobičnijem radnom prostoru.

Minimalni zahtjevi koje u svim ovim slučajevima podna obloga mora ispunjavati su: antistatičan materijal koji se ne kliže i nije monoton, koji uz to ima vrlo dobre mehaničke osobine, kojeg je jednostavno čistiti i održavati i koji je naravno dugotrajan.

Već je objedinjavanje svih ovih osobina u jednom jedinom proizvodu veliki tehnički zadatak koji iziskuje veliko znanje (know-how) i samim time predstavlja jedinstven proizvodni proces u području podnih obloga.