Purpurno kraljevsko drvo

Ljubičasta vrsta amaranta može se dobro prati, natopiti, nauljiti i polirati. Druge obrade površine katkad su teške jer curenjem smole može doći do odvajanja. Lakovi koji sadrže otapala katkad uklanjaju boju drva. Kod ručne ili strojne obrade drva alat brzo otupi. To za sobom povlači prekomjerno zagrijavanje drva i dovodi do istiskivanja smola koje ponovno prljaju alat. Stoga se preporučuju male brzine pomaka i smanjeni uglovi reza.

Amarant pripada skupini najkvalitetnijega drva za proizvodnju parketa. Njegova ljubičasta boja, u prirodi gotovo jedinstvena, više od stotinu godina obogaćuje optiku ukrasnih podova. Parketi od amaranta rijetki su i danas se koriste u certificiranom obliku.

Drvo amarant uglavnom raste na sjeveru Južne Amerike, osobito u Gvajani, Surinamu i prije svega u Brazilu. No ima ga i u Boliviji, a povremeno i u Srednjoj Americi (najčešće u Panami). Amarant se ubraja u najmarkantnije vrste drva, među svim uobičajenim trgovačkim drvima. Postoji oko 20 vrsta. Vrsta drva botaničke vrste Peltogyna spp. (panicula) iz porodice Caaesalpiniaceae naziva se i Pau roxo, Guarabu, Roxinho (Brazil) ili Morado (Bolivija). Postoje i razna druga imena.

Vrste amaranta formiraju snažna, visoka drva koja dosežu 35 metara visine, a do 15 metara visine ne formiraju se grane. Promjeri debla iznose otprilike 0,7 do 1,30 metara. Svježe zarezana jezgra drva pokazuje najprije smeđu, a nakon toga sjajnu purpurnu boju te tamni pod utjecajem svjetla i zraka sve do svijetleće ljubičaste boje. Markantno meko drvo (drvo vanjskih slojeva) je sivo do bijelo, širine tri do šest centimetara i jasno se treba razlikovati od jezgre drva.

Pojedini iz debla drva isječeni komadi četverobridnoga drva i daske razlikuju se djelomice u boji. Za to mogu odgovornost snositi mjestimična taloženja minerala. Doduše, svijetleća nijansa boje dekorativnoga drva blijedi tijekom vremena i postaje smećkasto-crvenkasta. Stoga se za vrijeme skladištenja preporučuje pokrivanje sirovoga drva koje je osjetljivo na svjetlo. Na području prednjih krajeva potrebne su odgovarajuće mjere zaštite.

Drva koje se na gornjoj površini osjećaju kao masna razlikuju se prema podrijetlu u strukturi, koja može sezati od sasvim fine do srednje grube. Raspored vlakana najčešće je ravan, no moguć je i valovit i naizmjeničan raspored, sve do sasvim nepravilnoga. Ljubičasta vrsta ima visoku grubu gustoću koja može sezati od cca 880 do 1.100 kg/m3. Drvo je vrlo tvrdo, tvrdoća po Brinellu iznosi 44 N/ m2. Mogućnost preoblikovanja (deformiranja) vrlo je mala, drvo je čvrsto na pritisak i savijanje. Ljubičasta vrsta dobro se isušuje i gotovo je bez gubitka u odnosu na kvalitetu. Moguće je samo malo bacanje ili čupanje.

Doduše, isušivanje kod većih dimenzija traje jako dugo jer vlažnost koja se nalazi u jezgri može priređivati probleme. Do poteškoća osobito može doći kod polaganja parketa od amaranta na podno grijanje ako je drvo brzo isušeno. Time uvjetovane, a na početku samo fine površinske pukotine mogu se zbog daljnjeg isušivanja proširiti u velike pukotine. Drvo se teško reže zbog visoke gustoće.

Obrada amaranta

Kod obrade drva (ručno ili strojno) alat brzo otupi. To za sobom povlači prekomjerno zagrijavanje drva i dovodi time do istiskivanja smola, koje opet prljaju alat. Stoga se preporučuju male brzine pomaka i smanjeni uglovi reza. No, u završnoj se obradi može postići lijepa gornja površina. Ljubičasta vrsta amaranta može se dobro prati, natopiti (nalužiti), nauljiti i polirati. Druge obrade površine katkad su teške jer curenjem smole može doći do odvajanja. Lakovi koji sadrže otapala katkad uklanjaju boju drva.

To se prije svega događa kod uporabe nitro-baziranih zatvaranja (pečaćenja). Lijepljenje slojeva za proizvodnju višeslojnoga parketa, odnosno lijepljenje na podlozi teče bez problema. Drvo jako dobro stoji i radi razmjerno malo. Diferencijska mjera stezanja i bubrenja naznačuje se s 0,29%% kao srednja vrijednost podataka iz tangencijalnog smjera i smjera ureza. Naizmjenično vrijeme vlage je sporo. Na skali vrijednosti iznosi od 1 (brzo) do 4 (sporo), a kod vrste Purphle iznosi 3. Amarant je vrlo trajan. To osobito vrijedi za drvo jezgre, dok je mekano drvo vanjskih slojeva vrlo osjetljivo, osobito na Lyctus-bušilicu. Koriste se sredstva za zaštitu drva. Prije zakivanja potrebno je prethodno bušenje. Kroz finu obradu Purphle-vrste mogući su nadražaji sluznice. Drvo se za vrijeme kiše pod određenim okolnostima teško može dobiti. Na tržištu postoji certificirano drvo.