PVC podne obloge – elastične, praktične, povoljne

Od čega se sastoje PVC podne obloge?

Kako se proizvode i kako su opremljene PVC podne obloge?Koje su vrste PVC podnih obloga?Kako se postavljaju PVC podne obloge?Grafički simboli i oznake PVC podnih obloga

Kod PVC materijala u oči posebno upada njegova široka mogućnost primjene. Svejedno trebate li elastičnu ili možda vrlo čvrstu cijev, jednobojan ili obojan materijal, tanku foliju ili masivni materijal – na raspolaganju je uvijek PVC materijal.PVC materijal ubrajamo u jedan od najvažnijih materijala za izradu podnih obloga budući da njegov udio u ukupnoj proizvodnji podnih obloga iznosi 15%.

PVC podne obloge često se koriste i u privatnim objektima kao i u radnim i uredskim prostorijama, a razlog za to je njihova dobra kvaliteta, jednostavno postavljanje, čišćenje i održavanje kao i vrlo velika otpornost na vanjska oštećenja uz istovremeno vrlo povoljnu cijenu. Osim toga estetski gledano PVC podne obloge imaju vrlo lijep i uvjerljiv izgled koji se jednostavno uklapa u sve prostore.No korištenje PVC podnih obloga povlači za sobom još neka sporna pitanja od ranije. S jedne strane postoje starije PVC podne obloge koje mogu sadržavati azbest ili u čijoj su se proizvodnji koristile otrovne tvari. Zbog toga razloga ovu etiketu odnosno ovaj negativni \’\’image\’\’ nose i novije PVC podne obloge iako se u njihovoj proizvodnji već odavno ne koriste nikakve otrovne tvari. No, nažalost to nije jedina predrasuda koja se spominje kad je riječ o podnim PVC oblogama.Mnogi smatraju kako su PVC podne obloge vrlo zapaljiv materijal. Sa sigurnošću možemo reći da PVC podne obloge nisu lako zapaljiv materijal i one počinju gorjeti tek u onom trenutku kad drugi materijali u blizini njih vlastitim zapaljenjem stvore odgovarajuće uvjete za to. Možemo reći da nisu niti pare koje se oslobađaju tijekom zapaljenja PVC obloga ništa opasnije od plinova koji se oslobađaju tijekom zapaljenja drugih materijala.

Od čega se izrađuju PVC podne obloge?

PVC materijal sastoji se od sirovine nafte s udjelom od 43% i kamene soli (obična kuhinjska sol) s udjelom od 57%. Kamena sol je sirovina koja se u prirodi pojavljuje u gotovo neograničenim količinama. Udio u naftnoj industriji koji otpada na proizvodnju PVC obloga iznosi ispod 1%.

Ovi podaci jasno pokazuju da je iskorištavanje prirodnih resursa u proizvodnji PVC materijala minimalno, a možemo reći da je i utrošak energije za proizvodnju ovog materijala vrlo nizak. PVC podne obloge ne sastoje se od čistog PVC materijala. Kako bismo realizirali i dobili željene osobine u proizvodnom procesu PVC oblogama dodaju se drugi različiti sastojci. Udio od 25% do 60% u ukupnom sastavu PVC obloga otpada na prirodne materijale (punila) kao što su kreda, kvarc ili vapnenac.Drugi sastojci u PVC podnim oblogama mogu biti (neotrovna) sredstva za omekšavanje, pigmentna sredstva i stabilizatori. PVC materijal je inače vrlo tvrd no omekšivači koji mu se dodaju omogućavaju da PVC materijal postane fleksibilniji i elastičniji. Kao omekšivači PVC materijalu dodaju se danas tvari koje su u svom čistom sastavu potpuno neotrovne. Pigmentna sredstva dodaju se PVC materijalima kako bi se u njima postigla određena boja ili se naglasio nekakav uzorak.Stabilizatori služe kako bi PVC materijal ostao cjelovit i visokim temperaturama tijekom proizvodnog procesa. Osim toga na ovaj se način PVC materijal čini otpornijim na vanjske vremenske utjecaje.Kao standardni stabilizatori danas PVC materijalima dodaju kalcij-cink i kositar. Kadmij i olovo odavno se ne dodaju PVC materijalu kako bi na taj način PVC obloge bile potpuno bezopasne za zdravlje čovjeka.