Sistemi za svaku podnu oblogu

Stepeništa su naročiti izložene naprezanju prilikom penjanja, pri čemu korisnik obično staje na prednji brid stepenice, a potplate cipela klize. Posljedica toga su pojava habanja na rubovima stepenica, prije nego je oštećena obloga gazišta stepenice. Tako stepenica ne pokazuje samo optičke nedostatke, već prikriva i veći rizik od pada. Izvođač radova mora voditi računa o sigurnosti, jer upravo je on odgovoran za stručno izvođenje. Tako on snosi i odgovornost ukoliko zbog neravnina ili visinskih razlika stepenica dođe do nezgoda. Visinska razlika od jednog do dva centimetra izaziva upravo kod starijih osoba osjećaj nesigurnosti. Naročito kod tekstilnih podnih obloga brzo se konstatiraju pojave habanja, jer se upravo tu javljaju velike potisne sile. Tekstilne obloge bez zaštite povlače se oko prednjeg brida. Kod betonskih stepenica se osim toga obično ostavlja oštraži brid, kojaži kasnije naknadno s donje strane ulazi u oblog. U principu bi u tom slučaju brid stepenice trebalo izbrusiti, kao mjera se može uzeti polumjer kovanice od dva eura. Isto vrijedi i za drveno stepenište. Ukoliko se još na gazište stepenice i okomiti dio između dvije stepenice postavi filcana podloga, onda se može reći da je izvođač radova izvršio svoj zadatak. Iz optičkih razloga se na stepenice kao prednji završetak može postaviti PVC-zaštita brida stepenica.

Sistemi za laminat i parkete

Estetski kvalitetnije rješenje, koje čine suvišnim uporabu skupe zaštite bridova te osim velike otpornosti nudi još i veliku sigurnost koračanja jeste oblog stepenica na bazi bukle prediva. Tvornički se pri tome izrađuje transparentna zaštita bridova stepenica od specijalne plastike slične poliolefinu, Na taj način je tekstilni materijal vidljiv. Zaštitni brid se lako održava, komadi tepih bodne obloge postavljaju se bez raporta. Sve većim širenjem uporabe laminata i parketa također se pokazala potreba za razvojem odgovarajućih sistema zaštite bridova stepeništa. Oni se u principu sastoje od tri komponente: : obloge gazišta stepenice, koji se uglavnom sastoji od metala (aluminij, mesing), brida stepenice i obloge okomitog dijela između dvije stepenice. Brid stepenice mora biti prilagođen debljini materijala za oblaganje, pri čemu su u pravilu dovoljne debljine od 7 do 16 milimetara. U većini slučajeva se to može izvesti pomoću dva tipa profila koji mogu prihvatiti obloge od 7 do 11 milimetara s jedne strane,te one od 12 do 16 milimetara s druge strane. Također postoje tipovi profila iz dva dijela, pri čemu je stvarni rubni profil obuhvaćen baznim profilom te se tako kontinuirano obuhvaća i prilagođava debljini obloge od 7 do 16 milimetara. Ovakvim sistemima za renoviranje stepeništa mogu se praktično riješiti svi slučajevi, bez obzira radi li se o betonskim ili drvenim stepenicama, jesu li okomiti dijelovi između stepenica nagnuti ili ravni. Potporni profili osiguravaju kod drvenih stepenica s konzolnim bridom koso oblaganje okomitog dijela između dvije stepenice. Okomite izvedbe u drugim slučajevima preuzimaju montažni kutovi.

Sigurnost od klizanja

Profili se nude za sva područja hodanja. S brazdama postojanim na klizanje, postavljenim trakama u drugoj boji ili nekim drugim vrstama traka dugoročno garantiraju postojanost na klizanje na prednjim bridovima stepenica. Osim toga danas već postoje interesantne varijante s osvijetljenim bridovima ili trake koje unatoč nedostatku svjetla omogućuju jasno prepoznavanje stepenica. One spadaju u normirani sigurnosni sistem DIN 67510. Ponuda je dopunjena bridovima stepenica od metala u najrazličitijim izvedbama. Obično su izbrazdani zbog bolje sigurnosti koračanja te profilirani različitim širinama oslonačke površine . Sastoje se uglavnom od aluminija te mogu ostati u prirodnoj boji ili se eloksiraju zlatnom ili brončanom bojom. Učvršćivanje se uglavnom vrši vijcima, koji se također mogu prekriti odgovarajućim trakama.

Sanacija stepeništa

Često se postavlja pitanja isplati li se renovirati stepenište u staroj gradnji, učvrstiti slobodne profile te naknadno zalijepiti obloge stepeništa. U većini slučajeva je neophodna temeljita sanacija smjera stepeništa. To znači; skinuti obloge i ukloniti šine i tek tada se uočavaju gravirajuća oštećenja kao drobljenje betona, krhotine stepenica i njihova labavost. Dakle prvo se mora sanirati donja konstrukcija Beton se može sanirati masom za popravke, pukotine se popunjavaju umjetnom smolom, a olabavljene stepenice se ponovno slažu. Nakon toga se izvodi podloga spremna za oblaganje, premazuje se i izglađuje masom za izglađivanje. Tek tada se mogu postavljati obloge i bridovi stepenica. Ili se ipak možete odlučiti za korištenje kompletnog sistema za renoviranje stepeništa: sisteme kod kojih kako oblog gazišta tako i oblog okomitih dijelova između dvije stepenice te integrirani bridovi stepenica čine jedan element; takve standardne stepenice stoje na raspolaganju s kaučuk ili PVC oblogama. Postoje i kutovi stepenica na bočnoj strani, pa i takvi koji prekrivaju otvorenu stranu stepenica.

Za izvođače radova na sanaciji i polaganju obloga isplati se pozabaviti se temom sistemi bridova na stepenicama. Konačno stručno izvedenom sanacijom odnosno renoviranjem stepeništa raste ukupna vrijednost objekta- a to znači stvaranje dodane vrijednosti.