Temeljno ili glavno čišćenje parketa

Temeljno čišćenje parketa potrebno je provesti onda kad prljavštinu ne možemo ukloniti redovnim putem. Temeljno se čišćenje parketa preporuča prije svega kod pojave tvrdokorne prljavštine ali i kao način uklanjanja nagomilanih ostataka sredstava za čišćenje od ranije.

Kod temeljnog čišćenje upotrebljavamo toplu vodu uz dodatak nekog neutralnog sredstva za čišćenje ili nekog uobičajenog sredstva za čišćenje parketa. Ovu mješavinu na parket nanosimo odgovarajućom krpom s drškom.

Nakon toga pustimo da ovo sredstvo djeluje oko 10 minuta i na taj način rastvori prljavštinu koju poslije možemo usisati. Poslije usisavanja cijeli je pod potrebno dobro prebrisati suhom krpom.

U pravilu možemo reći da vremenski period između dvaju temeljnih čišćenja zavisi od frekventnosti korištenja poda, a to može biti svako nekoliko mjeseci – dakle ne prečesto.

Jer bi vlaga s kojom parket tijekom temeljnog čišćenja dolazi u kontakt mogla negativno djelovati na parketne obloge i jer bi parket mogao izgubiti svoju prirodnu boju.

Dnevno/redovito čišćenje parketa

S obzirom na količinu prljavštine i prašine redovito čišćenje može se provoditi svaki dan. Kod redovitog čišćenja možemo se poslužiti usisavačem, običnom metlom ili krpom odnosno pod možemo usisavati, mesti ili brisati. Na ovaj način svakodnevna prašina i prljavština bit će uklonjene a time stvoreni uvjeti za zdravu i higijenski prihvatljivu klimu življenja.

Ovdje još trebamo spomenuti sljedeće: kod bilo kakvog načina brisanja parketnog poda (navlaženom, vlažnom, ili mokrom krpom) potrebno je poduzeti sve mjere kako bi pod odmah nakon toga potpuno posušili. Kod redovitog čišćenja uglavnom se koriste neutralna sredstva za čišćenje u malim količinama.

Vlažno brisanje parketnog poda

Ponekad nije dovoljno usisavanje kako bismo uklonili svu prljavštinu i prašinu. U tom slučaju možemo se poslužiti vlažnom krpom ili drugim priručnim sredstvom.

Kako bi krpu mogli navlažiti potrebna nam je i voda u koju ćemo dodati neutralno sredstvo za čišćenje. Na kraju pod je također potrebno dobro posušiti.

Prvo ili inicijalno čišćenje

Kod inicijalnog čišćenja parket se čisti odnosno na njega se nanosi nerazrijeđeno sredstvo za održavanje. Naneseni sloj treba biti tanak i s obzirom na to kakav sjaj na podlozi želimo imati, ovaj postupak onda možemo ponoviti 2 do 3 puta.

Za nanošenje ovog zaštitnog i sjajnog sloja možemo se poslužiti odgovarajućom krpom s drškom a dobro bi došla i kanta na kotačićima pomoću koje bismo mogli brzo cijediti krpu ali i kako bismo cijeli postupak ravnomjerno i brzo obavili.

Uklanjanje mrlja i ogrebotina s parketnog poda

Velika pozitivna strana drvenih podova je to što su gotovo posve otporni na mrlje i u slučaju da se mrlje i pojave onda ih je s drvenih podova jednostavno uklanjati.

Čak i same po sebi problematične mrlje poput kave, gume za žvakanje i slično ne ostavljaju tragove na drvenim podnim oblogama. No kad je riječ o tekućinama (sok, čaj, vino…) koje dospiju na parket, onda ih je potrebno čim prije ukloniti ili obrisati s poda.

Većinu je mrlja moguće ukloniti vodom i sredstvima za ispiranje. Za uklanjanje boja, masti ili katrana s drvenih obloga preporuča se upotreba alkohola.

Ako mrlje uklanjamo ovim alkoholom onda je površinu potrebno naknadno obraditi čistom vodom i sredstvom za čišćenje parketa ili neutralnim sredstvom za čišćenje. Ako se radi o većim ogrebotinama parketne je obloge moguće brusiti i onda preko njih ponovno navući zaštitni sloj. No ovo bi trebala obavljati samo stručna osoba.

Mokro brisanje parketnog poda

Ako je pod snažno zaprljan i potrebno ga je brisati mokrom krpom, onda je najbolje napraviti mješavinu od čiste vode i univerzalnog sredstva za čišćenje.

Univerzalno sredstvo za čišćenje treba biti neutralno i ne prelaziti P-H vrijednost od 7 – 8. Nakon kratkog djelovanja pod je potrebno prebrisati vlažnom krpom. Na kraju na površini poda ostaje sjajni sloj koji podne obloge dodatno štiti od trošenja i oštećenja.

Lagano vlažno brisanje parketnog poda

Pojam ”lagano vlažan” do sad na žalost nije posve precizno definiran, odnosno ne zna se koliki je to točno sadržaj vode u krpi kojom brišemo pod.

Naime pod tim se izrazom misli da je krpa kojom brišemo pod tek onoliko vlažna kako bi ta vlaga kad je nanesemo na pod ubrzo izgubila u zraku prostorije odnosno čim prije isparila. To je vrlo važno jer kad bi veća količina vlage dospjela u naš parketni pod on bi se deformirao.