Tepih ili parket u dnevnoj sobi?

Često se koplja lome upravo na pitanju tepih ili parket u dnevnoj sobi. I više od toga, frontovi suprostavljenih strana često su zaoštreni. Ono što je pri tome naročito teško jeste ako te suprostavljene strane kasnije žele podijeliti dnevni boravak. Ovdje ćemo dati nekoliko važnih argumenata za i protiv tepiha ili laminata.

Glavni argument za tepihe jeste toplina i ugoda. Sa ili bez podnog grijanja rado hodamo po tepihu bosih nogu, jer naročito zimi dobro grije. Asocira li optika tepiha uvijek na ugodnost to je ipak pitanje vjerovanja i shvaćanja svijeta. Zagovornici tepiha tvrde da nema ničega ljepšeg. Protivnici tepiha zagovaraju zaprljanja, prašinu i grinje u tkanju.


Tepih ili parket

Naravno jasno je da se parket lakše i brže čisti od tepiha. Ako Vam primjerice dođu gosti prljavih cipela parket ćete kasnije jednostavno prebrisati vlažnom krpom.

Tepih nažalost odmah upija vlažnu prljavštinu s ulice, koja se više ne može tako brzo eliminirati. Prašina i grinje masovno se naseljavaju u tkanju tepiha. Taj argument je odlučujući ukoliko u kući žive alergičari.

Adekvatni tepisi za alergičare naprosto ne postoje.

Djeca se rado igraju na podu i to naravno najradije na mekanom i toplom tepihu. I udarce lakše prigušuje mekano tkanje tepiha od relativno čvrstog parketa. Ali dječja igra ima i popratne pojave, primjerice sok od višnje, vodene boje i sladoled ubrajaju se čak u najbezazlenije predstavnike.

Subjektivno uz ovakvu argumentaciju nećemo stići daleko, cijelu stvar treba ustvari promatrati s ekonomskog aspekta: vrlo kvalitetan skupi parket traje između 10 godina i jednog ljudskog života. To naravno ovisi i o vrsti polaganja.

Plivajući parket mijenja se nakon jednog do dva brušenja i lakiranja, dok parket od punog drveta položen i učvršćen čavlima predstavlja kvazi investiciju za cijeli život.

Tepih nasuprot tome treba iz higijenskih razloga zamijeniti nakon 10 do 15 godina. Čak i kada se odličite za povoljnu varijantu tepiha – dugoročno gledano bit će cjenovno intenzivnija – neovisno o troškovima renoviranja.