Tepih ili parket u dnevnoj sobi?

Glavni argument za tepihe jeste toplina i ugoda. Sa ili bez podnog grijanja rado hodamo po tepihu bosih nogu, jer naročito zimi dobro grije. Asocira li optika tepiha uvijek na ugodnost to je ipak pitanje vjerovanja i shvaćanja svijeta. Zagovornici tepiha tvrde da nema ničega ljepšeg. Protivnici tepiha zagovaraju zaprljanja, prašinu i grinje u tkanju.

Naravno jasno je da se parket lakše i brže čisti od tepiha. Ako Vam primjerice dođu gosti prljavih cipela parket ćete kasnije jednostavno prebrisati vlažnom krpom. Tepih nažalost odmah upija vlažnu prljavštinu s ulice, koja se više ne može tako brzo eliminirati. Prašina i grinje masovno se naseljavaju u tkanju tepiha. Taj argument je odlučujući ukoliko u kući žive alergičari. Adekvatni tepisi za alergičare naprosto ne postoje.

Djeca se rado igraju na podu i to naravno najradije na mekanom i toplom tepihu. I udarce lakše prigušuje mekano tkanje tepiha od relativno čvrstog parketa. Ali dječja igra ima i popratne pojave, primjerice sok od višnje, vodene boje i sladoled ubrajaju se čak u najbezazlenije predstavnike.

Subjektivno uz ovakvu argumentaciju nećemo stići daleko, cijelu stvar treba ustvari promatrati s ekonomskog aspekta: vrlo kvalitetan skupi parket traje između 10 godina i jednog ljudskog života. To naravno ovisi i o vrsti polaganja. Plivajući parket mijenja se nakon jednog do dva brušenja i lakiranja, dok parket od punog drveta položen i učvršćen čavlima predstavlja kvazi investiciju za cijeli život. Tepih nasuprot tome treba iz higijenskih razloga zamijeniti nakon 10 do 15 godina. Čak i kada se odličite za povoljnu varijantu tepiha-dugoročno gledano bit će cjenovno intenzivnija- neovisno o troškovima renoviranja.