Bez toplinskih gubitaka kroz prozore

Bez toplinskih gubitaka kroz prozore – Prozori utječu na potrošnju energije u jednom objektu na dva načina: s jedne strane puštaju tople sunčeve zrake u kuću, s druge strane upravo tu se gubi puno topline. Cilj sanacije prozora leži upravo realizaciji energetski učinkovite ravnoteže. Gubi li se puno ili malo topline kroz prozore određuju prozorska stakla i okviri.

Oba faktora su se posljednjih godina tehnički znatno poboljšala. Najmodernija varijanta stakala predstavljena je termozaštitnim izolacijskim staklima, koja imaju znatno bolja izolacijska svojstva od uobičajenih izolacijskih stakala s dvije staklene ploče, koja su se koristila prije nekoliko godina. Već prema starosti i sanacijskom standardu jednog objekta možete na tržištu naći sljedeće vrste stakala:

Termozaštitno-izolacijsko staklo: prostor između pojedinačnih staklenih ploča ispunjen je plemenitim plinom. Ti plinovi imaju nisku vrijednost toplinske vodljivosti te tako dobra termoizolacijska svojstva. Na unutarnjoj strani stakla okrenutog prema prostoriji nalazi se tanki, nevidljivi sloj plemenitog metala (uglavnom srebro). Taj sloj pušta u prostoriju kratkovalno zračenje svjetlosti, a reflektira dugovalno toplinsko zračenje iz prostorije opet prema unutra. Ova stakla imaju gotovo dvostruko bolja izolacijska svojstva od izolacijskih stakala- to znači i prepolovljeni utrošak energije i više ugode.

Izolacijska stakla: Dvije ili tri staklene ploče spojene su nepropusnim profilom u razmacima od 20 do 30 milimetara. U međuprostoru između stakala se nalazi suhi zrak. Izolacijska stakla su se pojavila na tržištu gotovo prije 60 godina. Ona doduše nude bolju zvučnu i termoizolaciju od stakala sa samo jednom staklenom pločom, ali ih je s današnjeg aspekta već pregazilo vrijeme i ne smiju se koristiti niti kod sanacije, niti na novogradnjama.

Jednostavna stakla: Samo jedna jedina staklena ploča koja dijeli vanjski zrak od zraka prostorije te su joj i izolacijska svojstva vrlo loša. Uporaba takvih prozora nije dopuštena niti kod sanacije niti na novogradnjama.Bez adekvatnog okvira ne koriste i najbolja stakla Prozorski okviri s velikom termozaštitom na raspolaganju su na tržištu od gotovo svih materijala.

Plastika: Najrasprostranjeniji su okviri od PVC-a, relativnos su povoljni, skoro pa ih ne treba održavati i jako su izdržljivi.