Drvene ograde

Drvene ograde s druge strane odgovaraju gotovo svakoj kući,jedino možda ne modernim dizajnerskim arhitektonskim kućama. Setovi drvenih ograda nude se danas tako da već posjeduju sve oblikovne mogućnosti ograde. Takvo drvo je obično već impregnirano pod kotlovskim tlakom te tako ima dugi vijek trajanja.

Da bi montirali ogradu drveta potrebno Vam je jedino malo zanatskih vještina. Naravno ne bi bilo loše zamoliti za pomoć susjede i prijatelje, naročito oni koji imaju dvije lijeve ruke.

Ovdje ćete dobiti nekoliko savjeta za postavljanje ograde: Međaši Vam pokazuju gdje počinje i završava granica posjeda. Morate se točno pridržavati te granice. Pozicija se određuje pomoću konopa za određivanje pravca i istovremeno služi kao markiranje za ravni položaj ograde. Kod pred-proizvedenih elementa potreban Vam je jedino aku-izvijač.

Ukoliko možete iskoristiti još stabilne stupove stare ograde onda je pola posla već obavljeno. Možda možete eventualno stare stupove premazati zaštitnom lazurom za drvo. Ako ste se odlučili za ogradu s drvenim letvicama potreban Vam je distancer za određivanje razmaka. Kada centrirate prvu letvicu postavljate držač razmaka između nje i sljedeće letvice. I sada samo još treba voditi računa o visini.

Za učvršćivanje se najčešće koriste križni vijci, mogu se koristiti i vijci zaštićeni od hrđe. Kada je drvena ograda postavljena liči se lazurom za zaštitu drveta, kojom ste već tretirali stupove. Ukoliko nakon prve ugradnje redovito vodite računa o održavanju , to ćete duže uživati u Vašj novoj drvenoj ogradi.