Garaža i karport

Zbog svoje namjene se postavljaju nedaleko od ulaza u kuću. Ispred garaže je predviđeno dovoljno prostora za ulazak i izlazak iz automobila kao i mjesto za pranje. Garaže mogu biti izgrađene u prizemlju zgrade, dostupne preko rampe, u kući, do kuće ili vani, po mogućnosti uz dodatni prostor za odlaganje alata, zinskih guma. Garaže se grade na konvencionalan način građenja (jednostruke ili dvostruke garaže, dvoetažne garaže ili podzemne garaže).

Garaže moraju imati pod postojan na ulje, s otjecanjem vode i kompaktne površine, s zidnim premazima otpornim na brisanje, u području uporabe vode zidnim premazom koji se može prati. Vodite računa o dobrom dijagonalnom odzračivanju preko prozora na bočnom i stražnjem zidu, te od ventilacijskim prorezima na vratima garaže.Praktična oprema: utičnica za priključak usisavača i ručne svjetiljke, mjesto za opskrbu vodom s ventilom za crijevo s lijevanim umivalonikom, otjecanje vode s tla uz separator benzina i prihvatom mulja, uređaj za gašenje požara i pijesak za gašenje požara.Specijalni uređaji omogućuju zagrijavanje automobila pomoću vremenskog sklopnog satnog mehanizma (predgrijanje motora). Odstojnici omogućuju max. prilaz čeonom zidu garaže. Zaštitni gumeni elementi na bočnim zidovima štite vrata automobila od oštećenja prilikom otvaranja. Zrcala na vratima garaže omogućuju kontrolu funkcije svjetala na automobilu.Karport (jednostruki ili dvostruki uređaj) je jeftinija alternativa u odnosu na garažu. S uredom za graditeljstvo rteba provjeriti je li za predviđenu konstrukciju potrebna građevinska dozvola.Prilikom postavljanja na ivici zemljišta neophodna je suglasnost susjeda. Svakako treba osigurati vezu s kućnim ulazom zaštićenu od vremenskih utjecaja.Ulijevi iz dvorišta u području garaže i karporta opremaju se separatorom brenzina.

Odvoz smeća

Svakako treba planirati mjesto za odlaganje kanti za smeće u kući, ali i puteve za odnošenje smeća do kante i dalje do kamiona za odvoz smeća. Isto tako planirajte broj potrebnih kanti za smeće te dogovorite s poduzećem za odvoz smeća mogućnost potrebe za većim kontejnerima za smeće.Mjesto za odlaganje smeća treba locirati tako da mirisi, prašina i buka ne narušavaju izgled grada i Vašeg okoliša.Kante za smeće također ne bi trebalo izlagati direktnom sunčevom zračenju ali ni pretjeranom djelovanju hladnoće.U obiteljskim kućama se smeće može odlagati u podrumu ili ispod stepeništa i u garaži. Transportni putevi se moraju lako čistiti i održavati te biti prohodni i pri većim količinama snijega. Danas se za ispravno smještanje kanti za smeće koriste ormarići za kante.Kompostiranje organskog otpada rasterećuje kontejnere i kante za smeće i proizvodi visokovrijedni humus za vlastiti vrt.