Garaža: mjesto za auto, igru i tehniku

Posebno uspjela rješenja su garaže koje se arhitektonski i funkcionalno prilagođavaju ostatku objekta. Moguće je da produženje kućne strehe posluži kao carport,pa je u tom slučaju poželjno da se istovremeno uvrsti u početni nacrt.

OSTAVA I RADIONICA: VIŠENAMJENSKI PROSTOR

Zimske gume, bicikli i alat tradicionalno se smještaju u garažni prostor. Ako je garaža duža od automobila, na njezinom kraju može se izgraditi mala radna ploha. Prilikom planiranja mora se uzeti u obzir potrebni broj prozora, utičnica i svjetiljki, kao i potreba za grijalicom, vodom ili čak umivaonikom. Ako nema dosta slobodnog prostora za izvedbu male radionice, auto će u dvorištu morati pričekati završetak svih majstorija. Ako garaža služi i za motor, može se u dnu izgraditi mali plato, na kojemu se bez problema mogu parkirati dva motora.

IZNAD I ISPOD: PODRUM I KROV

Forma krova utječe na vanjski oblik garaže. Proizvođači gotovih garaža u ponudi imaju različite izvedbe krova koje se arhitektonski uklapaju u postojeći stambeni objekt. Pri izboru dvostrešnog krova, dobiva se mogućnost dodatnog prostora u potkrovlju do kojeg se može lako doći ugradnjom pokretnih ljestvi – time se ništa ne gubi na garažnom prostoru. Ravan krov može poslužiti kao terasa ili vrt, ako se prilikom gradnje obrati pozornost na opterećenje. Ispod garaže uvijek se može naći mjesta za izgradnju podruma ili spremišta za kišnicu. Ulaz s istog nivoa u podrum ispod garaža na padini vrlo je praktičan i dodatni je prostor za odlaganje…

OTVORENO I ZATVORENO: GARAžNA VRATA

Bilo da se radi o metalu ili drvu, rustikalnoj ili modernoj izvedbi, šarenim ili prirodnim bojama – velika površina garažnih vrata svima prvo upada u oči. Zato vrata moraju biti odgovarajućeg izgleda, u skladu s kućom. Također, moraju se dati lako otvarati i zatvarati te imati odgovarajuću (ne previsoku) cijenu. Najvažnija zadaća je sigurnost od provale. Velika, teška garažna vrata na podizanje lako je otvoriti, što se može zahvaliti potpornim oprugama. Da bi vrata ostala u funkciji i kad jedna od opruga popusti, vrata koja sadrže nekoliko manjih opruga bolje su rješenje od onih koja posjeduju samo jednu veliku oprugu. Vrata s odjeljcima sastoje se od nekoliko segmenata koji se pomiču prema gore ili na stranu. Mogu se otvoriti ili zatvoriti i u situacijama kada vozilo stoji direktno pred nji- ma. Segmenti moraju biti konstruirani na način da onemogućavaju prignječenje prstiju prilikom pomicanja vrata. Vrlo je važno i osiguranje opruga koje sprečava urušavanje vrata ako jedna od opruga slučajno popusti. Garažnim vratima na motorni pogon upravlja se uz pomoć ključeva, kodirane kartice ili pritiskom na prekidač. Najbolje je daljinsko upravljanje kojim se rata otvaraju iz automobila, a može se podesiti da se tim istim upravljačem otvaraju i vrata dvorišta…

ZAŠTIĆENO I PROZRAČNO: NATKRIVENI PROSTORI

Carportpruža zaštitu automobila i brzo sušenje mokrog automobila. Zimi se stakla ne lede, a ljeti automobil ostaje u hladu. Ako postrance postoje zidovi, oni štite od olujnog nevremena. Metalni krovovi moraju biti toplinski izolirani, inače se može dogoditi da se vodena para kondenzira i kapa na površinu automobila. Biljke penjačice omogućavaju estetsku prilagodbu okolini. U područjima blaže klime carport može biti i radionica, osobito pogodna kod poslova koji iziskuju dobru ventilaciju. Takva mjesta su pogodna i za sušenje rublja ili druženje uz roštilj, ako vrijeme nije baš naklonjeno, iako u takvom slučaju automobil treba ostaviti na kiši da bi se mogao postaviti stol.

GARAžA ILI CARPORT

Financijski, carport ima prednost pred garažom. Jednostavan model bez montaže košta manje od 500 eura. Za gotovu garažu treba izdvojiti tri do pet puta više novaca. Ako se garaža gradi, uštedjet će se novac i vrijeme planiranjem unaprijed; već kod gradnje objekta trebalo bi garažu uvrstiti u osnovni nacrt. U garaži je automobil zaštićen od krađe i oštećenja, a u carport-use automobil brže suši, osobito za vrijeme zimskih mjeseci. Na kraju, garaža je ipak u velikoj prednosti, jer je to zatvoren i zaštićen prostor u koji se mogu odložiti bicikli, motori, alat i sportski rekviziti, bez straha od krađe.