Krovni prozori – medij za atraktivan i ugodan životni prostor

Unošenje dnevnog svjetla i svježeg zraka daje novu dimenziju života pod krovovima. Dojam otvorenog prostora i prošireni pogled u kombinaciji s bogatstvom prirodnog svjetla daju posebnu čar i nemjerljiv osjećaj boravka.

Nerijetko se događa situacija da je podjela kuće rezultirala time da neki članovi obitelji dobiju potkrovlje, a potkrovlja često izgledaju tako da oni koji ih dobiju misle da su izvukli deblji kraj. No, potkrovlja i tavani znaju pružati zavidan broj kvadrata koje je tako često teško i skupo pribaviti.

Tavani i potkrovlja ne moraju biti samo skladišni prostor, tehnologija Vam omogućuje da iskoristite svaki kvadrat prostora bez obzira gdje je on smješten, a za one koji žele sunčani i prostran prostor, potkrovlja mogu biti idealno rješenje. Pritom je, naravno, dnevno, prirodno osvjetljenje glavni faktor, a krovni prozori postaju ključni element u oblikovanju prostora pod krovom.

U ovoj temi probat ćemo Vam zato pružiti informacije o čemu treba voditi računa prilikom preuređenja potkrovlja, a s naglaskom na unošenje dnevnog svjetla i svježeg zraka na pravi način; pomoću krovnih prozora.


Procijenite mogućnosti svoga potkrovlja

Prije no što krenete u preuređenje, važno je procijeniti je li prostor u potkrovlju prikladan za stanovanje? Pruža li postojeća krovna konstrukcija dovoljno prostora? Je li potkrovlje dovoljno visoko?

To su neka od osnovnih pitanja, no na njih je teško dati jednoznačan odgovor obzirom da su potkrovlja specifični prostori – u rubnim dijelovima su puno niži od uobičajenih 2,4 m u klasičnim stambenim prostorima, ali zato središnji dijelovi pružaju veće visine i veći volumen. Stoga je glavno pitanje kako se vi osjećate u potkrovlju i odgovara li ono vašim zahtjevima?

Ugodan stambeni prostor u potkrovlju morao bi dozvoljavati slobodno kretanje, što omogućuju visine veće od 2 m, uz napomenu da u obzir morate uzeti i debljinu dodatnih potrebnih slojeva konstrukcije. No i rubni niži prostori mogu se iskoristiti za namještaj – police, komode, ormare, kadu, krevet i sl., čime središnji viši dijelovi ostaju slobodni za kretanje i aktivnosti ukućana te pridonose osjećaju prostornosti.

Iznad tlocrtne površine obiteljske kuće vanjskih dimenzija 9 x 12 m nalazi se dvostrešni krov nagiba 35° i visine parapetnog zida od 80 cm. U ovakvoj situaciji vlasnici dobivaju otprilike 59 m2 prostora s visinom većom od 2 m. U niže dijelove mogu se smjestiti police, ormari, radni stol, krevet, kada i sl., a središnji viši dijelovi omogućuju slobodno kretanje i aktivnosti ukućana.

Tradicionalni nagibi krova (30°- 40°) pružaju solidne mogućnosti iskorištavanja i dosta prostora. Strmiji krovovi dozvoljavaju brojna zanimljiva rješenja – imaju veće volumene i često se mogu iskoristiti u dvije etaže, s galerijskim prostorom.

Mansardni krovovi su najprostraniji i stoga najpogodniji za stambene prostore. Potkrovlja s blagim nagibom krova nisu uvijek pogodna za stanovanje, ali provjerite visinu. Mogućnost uređenja u tom slučaju ovisi o visini parapetnih zidova (nadozida). Čak i ako je parapetni zid nizak, takvo potkrovlje omogućuje uređenje npr. još jedne spavaće sobe, koja ne zahtijeva punu visinu.

No bitno je naglasiti da se prije konačne odluke o preuređenju korisno informirati o mogućnostima i eventualnim ograničenjima vezanim uz adaptaciju stambenog prostora kod nadležnih lokalnih institucija.

Kako su nas savjetovali stručnjaci u Veluxu, prije početka preuređenja potrebno je isplanirati izgled potkrovlja i raspored prostorija. U ovoj fazi preporučujemo da se posavjetujete s arhitektom, čije će vam znanje, iskustvo i ideje zasigurno biti od velike pomoći.


Kvaliteta osvjetljenja i raspored krovnih prozora

Na kvalitetu osvjetljenja utječe veličina staklene površine u odnosu na tlocrt prostorije, orijentacija i raspored prozora. Okvirna preporuka za pravilno osvjetljenje prostora je da staklena površina iznosi 1/7 površine poda prostorije. To znači da prostorija površine 21m2 zahtijeva otprilike 3m2 staklene površine.

S otvaranjem krova na različitim mjestima i uporabom krovnih prozora, prostoru dajete mogućnost zanimljivih svjetlosnih efekata. Optimalan broj, dimenzija i raspored krovnih prozora ovisi i o namjeni prostorije, tj. količini svjetla koja je potrebna (npr. radni prostori i prostori za dnevno boravljenje zahtijevaju više svjetla od spavaćih soba) te o pogledu koji želite postići.

Potkrovlje je jedina etaža, gdje imate mogućnost osvijetliti prostor u sredini objekta, kao i hodnike i kupaonice. Treba iskoristiti ponuđene mogućnosti! Premalu količinu svjetlosti je teško nadomjestiti dok višak svjetlosti lako regulirate pomoću unutarnjih sjenila koja služe i kao dekoracija te vanjskim sjenilima koja sprečavaju prekomjerno zagrijavanje prostora.

Prilikom izbora krovnog prozora potrebno je izabrati pravu dimenziju i način otvaranja. Širina krovnog prozora je određena razmakom između rogova i trebala bi biti nešto manja od tog razmaka. Razmak između rogova ne treba biti ograničavajući faktor jer rezanjem roga i izradom premosnice krovna konstrukcija ostaje i dalje dovoljno stabilna, a omogućuje ugradnju većeg prozora.

Dužina prozora ovisi o namjeni prozora. Krovni prozori koji nude otvoren pogled na okoliš neka budu ugrađeni što niže, ukoliko je moguće da donji rub krovnog prozora bude na visini od 90-110 cm, što omogućuje dobar pogled i dok sjedite. Istovremeno bi, radi što lakšeg rukovanja, gornja ručka trebala biti unutar dosega ruke, na visini od 185-220 cm. Kako bi ovi uvjeti bili zadovoljeni, krovovi manjeg nagiba zahtijevat će duži prozor od krovova s većim nagibom.

Važan je i način otvaranja krovnog prozora. Otvaranje prozora s gornjom ručkom omogućuje da prostor ispod njega iskoristimo za postavljanje namještaja. Takav način otvaranja s gornjom ručkom daje mogućnost rotacije cijelog krila čime vanjsko staklo postaje dostupno za čišćenje.

Otvaranje prozora pomoću donje ručke, cijelo krilo otvara prema van i primjereno je tamo gdje želimo neposredan kontakt s okolinom na način da dođemo do prozora i pogledamo van. U takvom slučaju ne postavljamo namještaj ispod prozora.

Pri blažem nagibu krova (od 15° do 30°) uobičajeno je da je visina parapetnog zida viša. Kako bi dobili pogled, moguće je ugraditi kombinaciju krovnog i vertikalnog prozora.

Unutarnja obloga

Pravilno izvedena unutarnja obloga oko prozora je važna kako bismo dobili maksimum od svog krovnog prozora. Pravilno izvedena obloga je s gornje strane horizontalna, a s donje vertikalna čime se omogućuje nesmetan ulaz dnevnog svjetla te se postiže puno bolje osvjetljenje.

Osim toga, važno je postići strujanje zraka po cijeloj površini stakla, čime se smanjuje mogućnost pojave Pravilno izvedena unutarnja obloga ima veliki utjecaj na trajnost krovnih prozora i kvalitetu potkrovlja.

Pri uređenju potkrovlja je korisno potražiti informacije koje mogu pomoći prilikom izrade nacrta i same izvedbe. Mogućnost iskorištenja prostora je velika, kako u smislu površine, tako i osvjetljenja. Zašto ne bi iskoristili ono što nam prostor nudi? Naravno da nije moguće sve, no puno toga je – ukoliko u okviru mogućeg napravimo ispravno i optimalno. kondenzacije.

Izvor: Časopis “Građenje i opremanje”