Kupnja okova za vrata

Tako na primjer okovi izrađeni od čelika ili aluminijski vratni okovi sjajno se uklapaju u kombinaciji sa staklenim vratima, mesingani vratni okovi dobro se slažu s obojanim vratima, a velika tamna drvena vrata zahvaljujući rustikalnoj čeličnoj ili bakrenoj pločici na sebi dobit će zaista upečatljiv izraz.

Ručica ili ručka za otvaranje vrata trebala bi biti izrađena od istog materijala kao i pločica na vratima i naravno trebali bi se identično poklapati kad je riječ o njihovoj boji. U prodaji je naravno raspoloživ cijeli set i to kao garnitura.Uobičajeni modeli-garniture izrađuju se od aluminija i to od taljenih legura budući da su na taj način zaštićene od korozije, jednostavne su za održavanje i čišćenje – čiste se običnom mekanom maramicom i vodom.

Mesingane garniture izrađene od legura mesinga zaštićuju se protupožarnim lakom. Ovdje je potrebno pripaziti da zaštitni lak ostane netaknut inače bi se na nekim mjestima mogla stvoriti korozija.

Kod čišćenja dovoljni su nam voda i mekana krpica. Kod garnitura od plemenitog čelika (krom i nikal) snažne se nečistoće uklanjaju pomoću sredstva za čišćenje plemenitog čelika. Garniture od umjetnog i čvrstog materijala otpornog na udarce mogu se čistiti uobičajenim sredstvima za čišćenje iz kućanstva.Jedan savjet kod kupovine: uzmite barem još jednu ili dvije garniture više kod prve kupnje – ako se dogodi da ručica na onoj prvoj garnituri i ne izgleda onako lijepo kao s početka, onda je jednostavno zamijenimo bez da mijenjamo cijela vrata.Kad je riječ o vanjskim ulaznim vratima onda je sigurnost kod svih nas na prvom mjestu. Najkvalitetnije rješenje je takvo ako vratni okovi posjeduju dovoljnu stabilnost i izuzetno je važno da potencijalni provalnik s vanjske strane ne može skinuti vijke – jedino tada možemo reći da smo uvelike smanjili rizik od provale.U nekim zemljama članicama Europske Unije vratni okovi podijeljeni su sukladno njihovoj protuprovalnoj zaštiti i to uglavnom u tri kategorije: tako prva kategorija vratnih okova zadovoljava najviše standarde protuprovalne zaštite, dok je protuprovalna zaštita kod druge dvije kategorije nešto manja.