Kvalitetni PVC prozori

PVC prozori posljednjih su se godina snažno istaknuli na tržištu zahvaljujući svojim dobrim tehničkim osobinama, jednostavnoj upotrebi kao i inovativnoj prilagodljivosti. Doduše njihovo recikliranje donekle je ograničeno i zahtijeva nešto veći utrošak energije.

Reciklirani PVC profili – granulati – ponovno se koriste u istoj proizvodnji. No, područje upotrebe PVC profila uistinu je vrlo veliko a ugradbena ograničenja su vrlo mala (na primjer ugradnja na objekte zaštićene kulturne baštine).

Sirovine iz kojih se PVC profili izrađuju u pravilu su nafta, klor i slične kemijske tvari. Sirovinske zalihe ne govore u tolikoj mjeri u prilog ovih rješenja budući da su zalihe nafte relativno ograničene. Transportni putovi sirovina za izradu PVC profila su dosta udaljeni i zbog toga imaju nešto veće troškove.


Oprez s eko-bilancama!

Nemoguće je izraditi neutralne odnosno potpuno nepristrane ekološke analize. Kako precizno utvrditi ekološku prihvatljivost, kako vrednovati putove transporta sirovina? Kolika je važnost primjene prirodno obnovljivih izvora? Možemo li najnovija istraživanja smatrati apsolutno relevantnim? Koja točno tijela naime izrađuju eko-bilance?

No, oko jedne činjenice zasigurno će se složiti većina: što je materijal prirodniji to je i zdraviji i ekološki prihvatljiviji. Dosada se naime nije pokazalo da su tehnička dostignuća čovjeka uspjela svladati prirodu.

PVC prozori – dugotrajan, kvalitetan i ekološki prihvatljiv materijal

Već više desetljeća PVC prozori potvrđuju svoju kvalitetu vrlo uvjerljivim tehničkim osobinama, jednostavnošću i lakoćom upotrebe i izrazito inovativnom prilagodbom u pogledu novih standarda i zahtjeva na svjetskom tržištu. Dovoljno je osvrnuti se oko sebe na ulici ili susjedstvu i uvjerit ćemo se u kolikoj je mjeri ovaj materijal prihvaćen i kod nas u Hrvatskoj. I s ekološke točke gledišta ovi materijali nisu ništa manje zanimljivi.

PVC profile a time i prozore moguće je proizvesti uz vrlo povoljnu potrošnju energije i prilagoditi ih svim individualnim potrebama i zahtjevima. Stoga ne treba čuditi što mnogi pored nastojanja za postizanjem i promicanjem još boljih i učinkovitijih načina recikliranja i razgradnje ovim materijalima predviđaju svijetlu budućnost i smatraju ih materijalom koji posjeduje izniman potencijal.