Najavljeni novi, još napredniji, proizvodi tvrtki Ursa i Velux

U zagrebačkom hotelu Zovko nedavno su predstavnici tvrtki Ursa i Velux održali  besplatne seminare za majstore koji se susreću s ugradnjom  krovnih prozora  i prateće opreme te toplinske i zvučne izolacije u  koso krovište.

Tom prilikom Krešimir Kasić iz tvrtke Ursa govorio je o pravilnoj ugradnji toplinske i zvučne izolacije, dok su Saša Kecerin i Damir Štefčić iz tvrtke Velux pokazali na koji se način ugrađuju krovni prozori i sjenila. Nakon  prezentacija uslijedio je  praktični  dio na  kojem  su predstavnici Veluxa  na  imitaciji  krovne  konstrukcije demonstrirali kako se ugrađuju krovni prozori i sjenila, a predstavnik tvrtke URSA pokazao je kako se ispravno postavlja izolacija. Besplatni seminari tvrtki Velux i URSA održavali su se tijekom siječnja i veljače ove godine na sljedećim lokacijama: Split, Osijek, Rijeka i Zagreb.

Prilikom kupovine izolacije treba obratiti pozornost na lambda vrijednost

Kao što smo već spomenuli, Krešimir Kasić, tehničko-komercijalni zastupnik tvrtke Ursa govorio je o pravilnoj ugradnji Ursa izolacije, kojom se ne postiže samo toplinska nego i zvučna izolacija. Toplinsko- izvučno- izolacijski materijali Ursa dijele se na tri grupe: mineralna staklena vuna Ursa Glasswool i Ursa Terra te ekstrudirani polistiren Ursa XPS.

Ursa proizvodi su odgovarajući za izolaciju kosih krovova, pregradnih zidova, fasada, podnih konstrukcija, stropova, ravnih krovova, zidova u zemlji te klima-kanala. Glavna sirovina od koje se dobiva staklena vuna je kvarcni pijesak s dodatkom recikliranog stakla. ‘Staklena vuna nema štetan utjecaj na zdravlje ljudi’, naglasio je Krešimir Kasić te dodao da Ursa izolacije od staklenih vlakana nose znak kvalitete RAL. Svi proizvodi s oznakom RAL garantiraju sigurnost kako montažerima, tako i korisnicima objekta.

Staklena vuna je također materijal koji omogućava komprimiranje i pakiranje u role, jer su vlakna elastična. Prednost izolacije u roli je što se poprečnim rezanjem optimalno upotrebljava cijela količina. Da je to doista tako, na samom mjestu pokazao nam je Krešimir Kasić prilikom postavljanja izolacije na imitaciju krovne konstrukcije. Izolacija se jednostavno reže (uvijek dva centimetra više od tražene širine) i lako postavlja jer je prilagodljiva svakom prostoru. Svi ostaci mogu se iskoristiti za zapunjavanje i najmanjih rupa zbog nevjerojatne savitljivosti materijala, tako da otpada gotovo i nema.

‘Prilikom kupovine izolacije treba obratiti pozornost na lambda vrijednost, a ne na cijenu. Lambda vrijednost nam govori koji je materijal bolji izolator. Što je niža vrijednost lambde, izolacija je bolja’, kazao je Krešimir Kasić. No, uzalud i kvalitetna izolacija, ako se ista ne ugradi kako treba. Da bi izolacija doista zaštitila objekt od gubitka energije, kao i od buke, potrebno je staklenu vunu, kao i paropropusnu i vodonepropusnu foliju postaviti bez greške! Zbog naoko sitnih pogrešaka u postavljaju, ne gubimo samo energiju, nego se u objektu pojavljuje plijesan, a smanjena je i zaštita od buke.

‘Pomoću termokamera lako se uočava koji je objekt izoliran i na koji način. Snimke vjerno pokazuju tko je kako ugradio izolacijski materijal i uskoro će se na taj način moći i tužiti izvođača radova za lošu ugradnju izolacije’, naglasio je Krešimir Kasić. Na samom kraju, Krešimir Kasić je najavio i dolazak novog proizvoda tvrtke Ursa na hrvatsko tržište –  Ursa SF 32 (λD=0,032 W/Mk). Spomenuta izolacija, koju prema Kasićevim riječima krase odlična izolacijska svojstva, trebala bi biti u prodaji početkom srpnja ove godine.

Besplatna demonstracija postavljanja Veluxovih proizvoda

Saša Kecerin i Damir Štefčić iz tvrtke Velux upoznali su pak prisutne s bogatim Veluxovim asortimanom krovnih prozora, proizvoda za ravne krovove, svjetlosnim tunelima koji dovode svjetlost u najtamnije dijelove kuće, solarnim kolektorima, sjenilima i vanjskim roletama te opšavima za vodonepropusnost i dodatnom izolacijom BDX za trajnost i energetsku učinkovitost.

Saša Kecerin je naglasio kako je upravo izolacijski set BDX, koji se sastoji od termoizolacijskog okvira, hidroizolacijske maramice (BFX) i odvodnog žlijeba, ključna stvar prilikom ugradnje prozora. ‘Pravilnim postavljanjem obloge možemo dobiti i do 10 posto više svjetlosti u prostoru, te sprječavamo pojavu kondenzata’, kazao je Kecerin.

Uz već poznati set za ugradnju BDX, koji osim što skraćuje vrijeme ugradnje, produžuje i garanciju proizvoda za 5 godina, početkom travnja ove godine na našem će se tržištu pojaviti i set za ugradnju obloge LSG, s gotovom aluminijskom konstrukcijom.

Nakon upoznavanja prisutnih s već postojećim, ali i nadolazećim proizvodima tvrtke Velux, Saša Kecerin i Damir Štefčić demonstrirali su na imitaciji krovne konstrukcije kako se pravilno ugrađuju Velux krovni prozori. Jednostavno, baš kao Lego kockice – ako se pažljivo prate upute proizvođača!

‘Kada se pogriješi pri postavljanju nosača, kasnije ništa ne ‘štima’… I tada ‘majstori’ znaju biti ‘kreativni’, što naravno negativno utječe na kvalitetu proizvoda. Naši su proizvodi doista jednostavni za montažu i demontažu, ako slijedite jasne upute. No, unatoč tome, nerealno je očekivati da se prozor može postaviti za samo 20 minuta’, rekao je Saša Kecerin. Na njegove riječi nadovezao se Damir Štefčić:

‘Ako netko ne zna ugraditi neki Veluxov proizvod, slobodno neka nam se javi na broj 0800 600 400 i mi ćemo rado doći na svako gradilište i potpuno besplatno pokazati kako se koji proizvod pravilno postavlja.’

Predstavnici Veluxa spomenuli i su najčešće nezgode iz prakse, koje se događaju prilikom nepažljivog postavljanja Veluxovih proizvoda, poput presijecanja špagice kod montaže sjenila, koja je vrlo bitna da bi samo sjenilo funkcioniralo.

‘Ukoliko vam se slične nevolje i dogode, nemojte paničariti, jer u našem servisnom centru imamo rezervne dijelove za sve Veluxove proizvode’, naglasio je Damir Štefčić te dodao da se neki Veluxovi proizvodi, poput mreže protiv komaraca, mogu  primijeniti i na modele prozora drugih proizvođača.