Naknadno opremanje prozora

Prozorske ručke koje se mogu zaključavati

osiguranje prozora (primjerice svornjaci, zakretni profil, zakretna kuka, zasunski profil, profilna brava)
osiguranje staklenih površina (sigurnosno staklo, sigurnosna folija, predprozor)
osiguranje rebrenica (spojni osigurači, čelično uže-čelični profil, automatsko zatvaranje)
osiguranje kliznih i podiznih vrata
(brava s prekretnom polugom ili osiguračem, cilindar brava)

Najkraća i najbrža metoda ulaska u stan jeste razbijanje prozora. Ovu vrstu provale preferiraju obično narkomani-kriminalci kojima treba hitno novac za nabavku još jednog „šuta“. Zato je svakako razumno postaviti na prozore sigurnosna stakla. Osim razbijanja stakala uobičajena je i provalna metoda podizanja polugom; zato je neobično važno da utor između krila i okvira bude što uži da željezna poluga nema oslonac.

Pogrešan je zaključak da prozorske kvake koje se mogu zaključati štite prozore od podizanja polugom.
Rešetke postavljene na prozorima susjednih prostorija, WC-a, kupaone ili ostave mogu također zaustaviti neželjene goste, iako i uobičajene rešetke od kovanog željeza imaju svoje slabe točke – učvršćivanje u otvor prozora ili na zid. Provalnici upravo tu postavljaju automobilsku dizalicu te izvlače rešetku iz zidnog sidrenja bez prevelikog naprezanja. Uglavnom postavljanje rešetki jeste prepreka za provalnike koju istu ipak moraju savladati.

Kriminalna policija također savjetuje da nipošto ne smijete zanemariti prozore i balkonska vrata na gornjim katovima. Provalnici su ponekad pravi umjetnici za penjanje. Preko kontejnera za smeće ili garažnog krova, konstrukcije za biljke penjačice ili balkonske ograde za čas su na katu.
Podrumska vanjska vrata, podrumski prozori i spojna vrata između kuće i garaže također moraju biti osigurana, jednako kao i ulazna kućna vrata ili prozori u prizemlju. Kako kod vanjskih podrumskih vrata optika i tako ne igra nikakvu ulogu, na vrata treba montirati čelične sigurnosne okvire pa prema tome i metalna vrata koja i nisu tako skupa. Za osiguranje roštiljnih rešetki preko svjetlosnih okna postoje u specijaliziranim trgovinama vrlo učinkoviti proizvodi koji sprečavaju podizanje rešetke.