Nove mogućnosti stakla

Moglo bi se odustati od povezivanja protiv vjetra, čeličnih okvira i sličnih mjera podupiranja ili učvršćivanja kada bi se staklo bolje iskoristilo kao materijal.

Svakoj zgradi potrebni su potporni zidovi kako bi mogla podnijeti opterećenja do kojih dolazi zbog puhanja vjetra. Ako zgradu zahvati olujni vjetar, ona se mora negdje \’osloniti\’ ili na nešto \’prisloniti\’. To podupiranje zida koji je izložen strujanju realizira se preko poprečnih betonskih zidova, čeličnih okvira ili zidova s drvenim okvirom.

Prozori i staklene fasade ne smiju se upotrebljavati za podupiranje zgrade – to osobito vrijedi za zimske vrtove. Zašto ciljano ne iskoristiti neiskorišteno i postojeće potporno djelovanje staklenih ploča? Moglo bi se odustati od povezivanja protiv vjetra, čeličnih okvira i sličnih mjera podupiranja ili učvršćivanja kada bi se staklo bolje iskoristilo kao materijal. Na koji se način mogu izvesti vijčani spojevi pomoću mosnica i zapora? Kako djeluju priključci na ponašanje kod izloženosti toplini i vlazi? Ima li smisla uporaba stakla s postupnim pregibima? S tih i drugih aspekata istraživana su i uspoređivana mnoga promatranja raznih konstrukcijskih varijanti. Kako to često biva, i ovdje je najjednostavniji sustav i najbolji. Povezni element se pričvršćuje vijcima poput ploče od drva na konstrukciju na bazi mosnica i zapora.

Ljepljenje

Kao i sami lijepljeni sustavi, i njihova je aplikacija djelomice sasvim različita. Raspon seže od pastoznih (tj. koji izgledaju poput paste) do rijetkih, od ljepila koja se ukrućuju brzo do onih kod kojih se to zbiva polako. Kod nekih je dovoljno da se kontaktne površine očiste, druga su osjetljiva na i najmanje nečistoće na prijemljivim površinama. Spojnica (fuga) kod lijepljenja mora imati jasno definirani promjer.
Ako nije pri ruci potpuno automatizirani robot za lijepljenje, definirana fuga za lijepljenje može se realizirati i pomoću jednostavnih pomoćnih sredstava i onoga što zovemo know-how – pretpostavka za sve su rad u čistom i kontrolirani uvjeti.

Testiranje

Kod testa montaže u praksi provedenog kod šest različitih konstrukcijskih rješenja, pokazalo se koji će se sustav dokazati na gradilištu. Osobita vrijednost polagala se na mogućnost poravnanja ili usklađivanja građevinskih tolerancija.
Ako se imaju na umu elastična lijepljenja, moglo bi se pomisliti da sposobnost podupiranja ne može biti znatna. Pokusi izvedeni na prototipovima s rasterskom mjerom od 125 x 250 ipak su međutim pokazali potencijal lijepljenih poveznih elementa drva i stakla i dokazali njihovu načelnu prikladnost za podupiranje. Kreće se u područjima opterećenja s obje strane – s rasterskim elementima gradnje obloženim s drvenim okvirima i pločama, što je dobra polazna pozicija.
Trenutačno postoji samo Europski postupak za dozvolu uvođenja na tržište za structural-glazing ljepila – ETAG 002. Tamo se obrađuju zahtjevi koji se postavljaju lijepljenju stakla i metala. Ne obrađuje se statička djelotvornost fuge za lijepljenje koja je predviđena za struju i tlak vjetra kao i za iznošenje vlastite težine staklene ploče – tematika podupiranja ili učvršćivanja apsolutno se ne obrađuje.

Dakle, nedostaje proširena formulacija područja primjene kao i uključivanje drva kao materijala. Ako dođe do primjene ovoga, moglo bi se i nakon toga odobreno ljepilo, slično kao i mehaničko povezno sredstvo za tu uporabnu svrhu, obračunati i upotrijebiti u pogledu statike. Izdržljivost se dokazala kod mnogih istraživačkih projekata.
Sada postoje i konstrukcijska rješenja koja se praktično mogu realizirati. Na problemu prihvatljivosti ljepila od strane institucija nadležnih za gradnju intenzivno rade neki proizvođači.

Prvi objekti

Projekt koji slijedi ima početne propuste. Trebaju nastati prvi ogledni objekti kako bi se ustvrdili dugotrajno ponašanje i mehanička i klimatska opterećenost lijepljenih poveznih elemenata u mjerilu 1 : 1. Treba se izraditi dimenzionirajući koncept koji se lako može primijeniti. Korak koji će se napraviti u praksi bit će vrlo brzo realiziran.
www.masmedia.hr