Oblici i dizajn ograda

Ograde trebaju biti oblikovane tako da ne djeluju odbojno, već da privlače poglede. Dobri optički rezultati mogu se postići zelenim nasadima uz istovremeno poticanje efekta zaštite od pogleda.

Postoje različite varijante ograda od drveta, metala ili drugih materijala. U svakom slučaju morate voditi računa da i ograda u vrtu podliježe susjedskom pravu jednako kao i zidovi, to znači da su u urbanističkim planovima utvrđeni svi podaci kao što je primjerice visina ograde.

Toga se treba strogo pridržavati, u protivnom može doći do problema u susjedskim odnosima te do problema s nadležnim urbanističkim službama.

Naročito su omiljene ograde od drveta koje nude čitav niz različitih konstrukcijskih varijanti. Mogu se postavljati gusto ili s većim razmacima. Tako se postižu različiti optički efekti. Preporučljivo je postavljane metalnih umjesto drvenih stupova, jer su oni izdržljiviji i duže traju. Važno je da se profili betoniraju na dubini od 70 do 80 cm.

Važno je isto tako prije definitivne montaže povjeriti kako se ograda uklapa u optiku kuće, vrta i okoliša. Sigurno je da rustikalna drvena ograda ne odgovara modernoj arhitekturi kuće jednako kao što polirana metalna ograda visokog sjaja ne odgovara ladanjskoj kući.

U velikim centrima s građevinskim materijalom možete u miru pronaći odgovarajuća rješenja. Iako u internetskim prodajnim online shopovima ne možete fizički dodirivati robu, imate velike mogućnosti virtualnog oblikovanja ograde kako bi pronašli pravo rješenje.