Prirodno provjetravanje kod zimskih vrtova

Odvođenjem toplog zraka u prostoriju slijedom prirodnog zakona u prostoriju će strujati hladniji zrak.

Za učinkovit rad provjetravanja važna su dva kriterija:

1.”Usisni” i ”ispusni” otvori moraju biti dovoljno veliki (oko 30 – 40% ukupne površine),

2.Temperaturna razlika između ulaznog i izlaznog zraka a time i udaljenost između ”usisnog” i ”ispusnog” otvora mora biti dovoljno velika.

Ove pretpostavke pokazuju da su najbolja mjesta za ugradnju ovih podesivih otvora (na primjer prozorakrov odnosno prostor što bliže tlu. Ovi bi se otvori automatski otvarati i zatvarati u zavisnosti od visine temperature u prostoriji (i atmosferskih prilika vani, na primjer pojava kiše, vjetra…).

Mehaničko provjetravanje

I kod mehaničkih izvedbi provjetravanja moramo osigurati postojanje ”usisnih” otvora koji su u ovom slučaju dimenzijama ipak nešto manji. Regulacija količine ”usisno-ispusnog” zraka određena je termostatom.

Neosporno:

Ispravno i kvalitetno planiranje sustava provjetravanja poglavito u ljetnim mjesecima određuje kvalitetu stanovanja u dnevnom boravku i ”zelenom prostoru”. Dobro planiranje pretpostavlja i dobro poznavanje različitih sustava za provjetravanje i njihov raspored u prostorijama.

Najjednostavniji i najčešći način provjetravanja putem prozora, krovnih otvora i vrata uglavnom se koristi ručno. No nedostatak je kod ovakvog korištenja činjenica da zimski vrt nikad ne možemo prepustiti njegovim vlastitim upravljačkim mehanizmima.

Pomislimo samo na situaciju: prozori na krovu i sa stana skupa s vratima su otvoreni a nadolazi oluja i kiša; po povratku doma pronašli bismo u zimskom vrtu uništene biljke. Ne bismo se mogli usuditi niti na odlazak na odmor nekoliko dana ili dulje poslovno odsustvo. Isto ovo pravilo vrijedi i za mehaničke i električne otvore.

Veliki prozori na krvnoj konstrukciji zimskog vrta kao i njihov raspored uz posredovanje vanjskih atmosferskih prilika (vjetra) predstavljaju široku površinu koja bi željeni princip provjetravanja – topli zrak struji prema gore a hladni ulazi dolje – mogla pretvoriti u neželjni propuh.

Sasvim je drugačija situacija s automatskim sustavima za provjetravanje koji su upravljani temperaturnim senzorima i senzorima za vlagu.

Ovakav način provjetravanja uklanja sve nedostatke prirodnog provjetravanja budući da se automatski sustav brine za klimu u zimskom vrtu i tijekom odsustva vlasnika; poglavito je ovakav sustav provjetravanja isplativ u zimskim vrtovima koji ne služe samo kao proširenje dnevnom boravku nego i kao pravi vrt za uzgoj različitog bilja.

Nemojmo smetnuti s uma da zimskom vrtu podarimo automatski sustav provjetravanja dovoljne snage (dovoljno kvalitetna i česta izmjena zraka) koji udovoljava i nekim drugim važnim zahtjevima kao što je sigurnost od provale, sprječavanje prodora kiše i učinkovito odvođenje vode kako bi se spriječilo nakupljanje vlage.