Prozori i nano tehnologija

Nano-polimeri, uz potpunu prozirnost i mogućnost fine kontrole zasjenjenja, povećavaju energetsku učinkovitost čak za nekoliko puta.

Proizovdnja stakla za prozore također zahtijeva značajno veću potrošnju energije nego izrada polimerskih nano-filmova koji ih u praksi sve uspješnije zamjenjuju. Izrada tih nano-filmova inspirirana je svemirskim programom NASA-e u kojem je astronautska kaciga morala omogućiti maksimalnu zaštitu od različitih zračenja, ali i od vanjske temperature. Tada je primjenom nanotehnologije izrađen  vilm debljine jednog atoma zlata (eagle Shield Technology) sa svim poželjnim svojstvima prozirnosti i istovremeno neophodne zaštite.

Taj primjer najbolje pokazuje koliko je važan razvoj novih tehnologija i koliko je kasnije široka primjena svih efikasnih inovativnih rješenja.

Finski proizvođači teže inovacijama

Znanstvenici iz ove Skandinavske zemlje su prije nekoliko godina  prijavili patent samočistećih stakala dajući prozorima i velikim staklenim površinama novi atribut pametne funkcije.

Premazivanjem stakla određenim nano-filmom prozor je tako dobio svojstvo da kapljice kiše iskoristi za čišćenje velikih staklenih površina. Patent koji je tada bio na samo jedan korak od naših tramvaja donio je novu konkurentnu prednost javnim vozilima ostakljenim poslovnim zgradama.

Nano tehnologije su primjenjivane još u srednjovjekovnim crkvama

Stoljećima se smatralo da su obojeni prozori na crkvama- vitraji-imali isključivo sakralnu i dekorativnu funkciju prikazujući crteže svetaca i različite sakralne motive.

Novija istranja, živameđutim, pokazala su da su ti srednjovjekovni vitraji rađeni od boja koje su sadržavale nano-čestice zlata. Takvi vitraji osvijetljeni sunčevim zrakama pokazuju neposredno svojstvo fotokatalizatora, odnosno pročišćivača zraka. Znanstvenici s australskog sveučilišta Queensland objavili su tako svoje opsežno istraživanje  u kojem su pokazali kako sunčeve zrake stvaraju elektomagnetsko polje koje reagira s oscilirajućim elektronima u atomima zlata te utječe na rastvaranje čestica prašina i različitih organskih kemikalija čisteći tak zrak u prostoriji.

Američko ministarstvo energetike procjenjuje da je klasično staklo energetski visoko neučinkovito i zastarjelo te već danas praktički predstavlja “energetsku rupu”

Pomalo je ironično, ali razvoj novih pametnih tehnoloških rješenja poput nanotehnologije često se koristi i kao kompenzacija ljudskog nemara i nedovoljne brige za energetsku potrošnju i zaštitu okoliša. Prozori tako umjesto nas mogu automatski štedjeti energiju te se prilagođavati vanjskim uvjetima svjetla i topline. Prozori su kroz svoj povijesni razvoj slijedili i razvoj novih tehnologija, ali i novih filozofija razvoja društva i sustava.