Prozori od plastike mijenjaju boju – što se može učiniti?

Što učiniti kada prozori od plastike počnu mijenjati boju? Nedavno je jedna naša korisnica pitala što može učiniti protiv koloracije bijelih prozora od plastike.

Mi smo pitanje proslijedili dalje, jer tko može dati bolji odgovor od samog proizvođača. Od proizvođača kojima smo se obratili 4 su odmah poslala svoj odgovor.

Ono što oni misle o temi prozori od plastike, njihova njega i čišćenje mi smo saželi u jedan rezime za Vas. Pri tome je važno naglasati da nisu svi proizvođači jedinstveni u stavovima.

Prozori su izloženi mnogobrojnim vanjskim i unutarnjim utjecajima. S vanjske strane je uglavnom sunce uzročnik promjene boje. Obojeni prozori od plastike mogu pod utjecajem UV-svjetlosti izblijediti ili požutjeti. Proces koloracije ubrzava prljavština na prozorskim okvirima. Prašina u pravilu sagorijeva u plastiku.

U unutrašnjosti zgrade najveći neprijatelji prozora od plastike su dim i kuhinjske pare. Kvaliteta prozora također igra važnu ulogu. Kod nekih prozora od plastike bojenje obojenje nije stabilno tako da prije ili kasnije požute, posive ili postanu lomljivi. Takvim profilima od plastike nedostaju stabilizatori koji koloraciju, ali i same profili održavaju stabilnim. U takvim slučajevima vrlo malo ili gotovo nikako ne pomaže ni najbolja njega.

Inače je redovito čišćenje najvažnije, kako bi se spriječio prodor prašine u plastiku. Zato postoje specijalna sredstva za čišćenje obojenih ili bijelih površina od plastike. Ta sredstva za čišćenje odbijaju prljavštinu, formiraju zaštitni film koji sprečava prodor prljavštine u površinu.

Kod novih prozora i prozora koji nemaju tvrdokorna zaprljanja dovoljno je redovito čišćenje. Međutim što se može učiniti kada prozori nisu čišćeni godinama i kada se prašina već duboko infiltrirala u plastiku? Ništa, reći će neki od proizvođača prozora, drugi opet nude prijedloge za rješenje problema.

Sprej za čišćenje pećnica pomaže protiv tvrdokorne prljavštine.
Sredstvo je nažalost preagresivno te napada plastiku. Sprej se dakle mora koristiti vrlo oprezno.

Uklanjanje prljavštine brušenjem ili poliranjem jedan je od prijedloga, koji međutim ne nailazi na odobravanje svih proizvođača prozora. Funkcionira zapravo samo u slučajevima kada su prozori već poprimili žutu boju. To se može konstatirati kada preko površine pređete rezbarskim nožem na nekom nevidljivom mjestu. Ukoliko je cijeli prozor promijenio boju postoji mogućnost lakiranja prozora bijelim lakom.

Druga alternativa je sredstvo za čišćenja CerClean za Ceran-polja za kuhanje. Opreznom uporabom stvara čuda.

Pogledajte video kako se koristi CerClean kod čišćenja keramike VIDEO