Punjenje plinom (staklo)

U cilju pobiljšanja funkcija u području toplinske i zvučne zaštite moderna izolacijska stakla se opremaju različitim plinskim punjenjima. Tako je moguće da moderna izolacijska stakla dosegnu U-vrijednosti od 0,5 W/m2K ili vrijednosti zvučne izolacije i do Rw=52 dB.

Transport topline u međuprostoru između stakala vrši se zračenjem, toplinskom vodljivošću i konkvekcijom. Toplinska vodljivost i konvekcija ovise o plinu za punjenje. Za izmjenu zraka u međuprostoru između staklenih ploča koriste se plemeniti plinovi argon, kripton i ksenon. Zbog visoke cijene se rijetko koriste teški plemeniti plinovi, unatoč njihovim optimalnim toplinsko-tehničkim vrijednostima, tako da argon i dalje predstavlja vodeći plin za punjenje termoizolacijskih stakala.Zvučna izolacija ovisi o konstrukciji izolacijskog stakla, o brzini zvuka plinova za punjenje te o njihovom odnosu smjese. Danas se za poboljšanje zvučne izolacije najčešće koristi teški plin olovni heksalfluorid (SF6).

Zaključak:

Punjenjem međuprostora između staklenih ploča argonom smanjuje se k-vrijednost dvokrilnog izolacijskog stakla za 0,3 do 0,4 W/(m2.K) Još bolje vrijednosti se postižu punjenjem kriptonom. Punjenjem s olovnim heksal-flouridom se također pozitivno utječe na zvučnu izolaciju. Također su moguće mješavine za istovremeno optimiranje zvučne i toplinske izolacije.