PVC materijal omogućuje prozorima vrlo visoku mehaničku čvrstoću…

Kvaliteta PVC profila konstanto se potvrđuje već više 50 godina. Velika prednost PVC profila je u njihovoj jednostavnosti čišćenja i održavanja kao i dugotrajnosti metalnih elemenata i cijelog mehanizma kao i brtvila. PVC profilima nisu potrebne lazure niti zaštitni lakovi i iznimno su postojani i otporni na vanjske vremenske utjecaje kao i UV-zrake.

Zamjena starih, tehnički i funkcionalno u potpunosti ispravnih PVC prozora u pravilu se događa iz optičkih (vizualnih) razloga ili možda s namjerom ugradnje još suvremenijih rješenja odnosno kvalitetnijih stakala i mehanizama za zatvaranje i brtvljenje.Zahvaljujući PVC rješenjima svim je suvremenim zahtjevima u pogledu zvučne i toplinske izolacije danas moguće bez problema udovoljiti.Zahvaljujući konstantnoj i ravnomjernoj nepropusnosti kojom se odlikuju PVC profili stanu je dugi niz godina zagarantirana odlična zvučna zaštita. Po potrebi u okvire je pomoću posebnih konstrukcijskih rješenja moguće ugraditi sloj toplinske izolacije u rasponu od 1.4 W/m2K (standardna vrijednost) pa sve do vrijednosti od 0.7 W/m2K.Na taj način PVC profili omogućavaju postizanje apsolutno najboljih osobina uz upotrebu minimalnih količina materijala. PVC profili se stoga mogu upotrebljavati i u objektima s minimalnom potrošnjom energije.

PVC materijal omogućuje prozorima vrlo visoku mehaničku čvrstoću i stabilnost i uklanja opasnost da se prozori izvitopere. Konstruktivnim rješenjima izbjegnuta je opasnost da PVC profili promjene svoj oblik pod utjecajem visokih temperatura. PVC profili već u standardnoj izvedbi jamče vrlo visoku razinu sigurnosti a još bolja protuprovalna rješenja moguće je integrirati u ove prozore po vrlo povoljnoj cijeni.

Prozorski profili od PVC materijala po svojoj su prirodi teško zapaljivi. Oni počinju gorjeti tek kad je u neposrednoj blizini prisutna već razbuktala vatrena stihija.Relativno visoka temperatura zapaljenja kao i na taj način minimalno oslobođena energija vrlo su važni kriteriji kad je riječ o konstruktivnoj i preventivnoj zaštiti od požara.

Recikliranje – ekološko zbrinjavanje

Ekološki najprihvatljiviji način zbrinjavanja PVC profila koji su \’\’odslužili svoje\’\’ zasigurno je recikliranje. Pri tome prozori se mehanički rastavljaju, zatim obrađuju i ponovno dobiveni PVC materijal koristi se u proizvodnji novih PVC profila. Sve su potrebne tehnologije u svijetu za ovakvu reciklažu već dovoljno zrele.

Ekologija i ekonomija u proizvodnji PVC profila

Mnoge eko-bilance, analize životnog ciklusa prozora kao i ispitivanja njihove dugotrajnosti govore u korist proizvodnje i upotrebe PVC profila.

Umjesto razglabanja o samom PVC materijalu u svrhu je bolje ekološke optimizacije bolje postaviti pitanje toplinske bilance cijelog prozora.Na primjer moguće je postići vrlo dobru toplinsku izolaciju uz vrlo tanke PVC profile. Na ovaj način moguće je uštedjeti puno novaca, a izdatke je moguće dodatno smanjiti zahvaljujući jednostavnosti održavanja i čišćenja PVC prozora – sav taj ušteđeni novac možemo onda investirati u ugradnju visoko kvalitetnih stakala i na taj način reducirati potrošnju goriva, postići veću uštedu u iskorištavanju prirodnih sirovina i naravno smanjiti emisiju štetnih tvari u atmosferu i okoliš.Manji troškovi za održavanje istovremeno znače manje smetnje, više slobodnog vremena i bolji kvalitetu življenja.

PVC profili – materijal budućnosti

PVC profili funkcionalno i tehnički već su se dokazali u posljednjih nekoliko desetljeća. Njihovu ekološku prihvatljivost, prednosti zvučne i toplinske izolacije potvrdile su različite eko-bilance i provedene studije.

Dodatni ekonomski razlozi (niže cijene, jednostavnija, brža i suvremenija proizvodnja, dodatno širenje tržišta) u godinama koje dolaze doprinijet će daljnjem porastu proizvodnje i upotrebe PVC prozora u privatnom i javnom sektoru gradnje.