Rolete, žaluzine i rolo

Rolete također omogućuju totalno zamračenje prostorije. Kada su spuštene, rolete nude i dodatnu toplinsku zaštitu prozorskog stakla. Postoje i specijalne termoizolacijske rolete. Na kontra strani kutija za rolete možete predstavljati takozvani „ most hladnoće“ prema vani, jer se obično sastoji od neizoliranog zraka. Stručna ugradnja je veoma važna, kako bi se spriječio prodor hladnoće i s tim u vezi problemi s plijesni i gljivicama. I stare kutije za rolete se trebaju eventualno naknadno izolirati.

Žaluzine se postavlja kako na unutarnju tako i na vanjsku stranu. Na unutarnjoj strani postoji više mogućnosti na prozoru, u punjenje prozora ili ispred punjenja prozora. Žaluzine se sastoje iz pokretljivih, međusobno povezanih, podesivih daščica ili letvica od plastike odnosno metala. Žaluzine su lakše od roleta i za njih nije potrebna kutija.

Žaluzine praktično nemaju termnoizolacijski učinak. Primjenjuju se uglavnom kao zaštita od svjetlosti preko dana, jer se pomoću žaluzina dnevna svjetlost može efektivno mijenjati i podešavati. Metalne žaluzine su jako izdržljive, a savijene lamele se mogu ponovno ispraviti. Defektne drvene lamele se dijelom također daju popraviti , dok se izlomljene plastične lamele teško daju ispraviti.

Rolo se sastoji obično od čvrstog komada tekstila ili metalne folije. Oni već prema vrsti i boji platna i načinu postavljanja nude bolju zaštitu od svjetlosti nego žaluzine, ali se zato svjetlost ne može tako dobro „dozirati“.Postoji rolo na potezanje, čija je prednost brzo rukovanje ili rolo koji se pokreće bočnim užetom.Varijante čvrsto povezane s prozorom, ili postavljene na šine omogućuju totalno zatamnjenje prostora, tako da u području krova mogu zamijeniti rolete ili se koristiti npr. u području obrtništva ( tamne komore).

Kako rolo od tkanine može a) sadržavati dodatne supstance kao zaštitna sredstva od vatre i boje za tekstil i b) iza stakla postizati visoke temperature, treba svakako voditi računa o sadržaju štetnih tvari sadržanih u platnu. Prilikom kupnje iskoristite svoj nos: ukoliko rolo još u trgovini ima neugodan miris, onda će se to još pojačati pod solarnim zračenjem.

Vertikale su okomito viseće lamele, koje se okreću i obično se povlače bočno. Kao materijal se najčešće koristi tkanina od umjetnih vlakana.

Markize / tende predstavljaju zaštitu od sunca s vanjske strane i ispred prozora, najčešće preko terasa, balokona ili zimskih vrtova. Kao materijal se uglavnom koristi tekstil, pokeće se ručicom ili na električni pogon.

Prema mehanizmima se razlikuju:

Markize s pomičnim kracima (mehanizam sličan šatoru)
Markize s zglobnim kracima (zglobni kraci učvršćeni na zid kuće nose markizu, koja“ slobodno lebdi“), te prilikom zatvaranja potpuno nestaje u kutiji ili kučištu i
Markize za zimske vrtove postavljene su duž šina, koje su prilagođene vanjskom obliku zimskog vrta.