Samouklapajući krovni (i fasadni) lim

Samouklapajući krovni i fasadni lim još je jedan tipski izbor krovne limarije odličnih karakteristika, univerzalne primjenjivosti i visoko estetskog izgleda.

Posebna pogodnost samouklapajućeg krovnog lima je mogućnost primjene kod većeg broja različitih krovnih i fasadnih podkonstrukcija, što je posebno značajno u situacijama kada su u pitanju obnove pokrivača. Montaža samouklapajućeg krovnog i fasadnog lima, može se izvesti jednoslojno, dvoslojno ili u kombinaciji s trapezno profiliranim limovima.

Samouklapajući krovni lim proizvod je novijeg datuma koji je zbog svojih komparativnih prednosti svoju zapaženu reputaciju stekao širom Europe. Zbog svojih karakteristika i univerzalnosti u primjeni, ali prije svega zbog svog atraktivnog izgleda, za očekivati je da će vrlo brzo postati standardni tip limenog krovnog pokrivača i u našoj zemlji.


Sandwich paneli

Gotovi sandwich panel je kada se između dva čelična ili aluminijska lima nalazi zaljepljena jezgra od mineralne vune ili poliuretana. Najčešće krovni paneli imaju gornji trapezasti lim, a donji lim je ravni s utorima, dok je fasadni načinjen od dva ravna lima s utorima kao ojačanjima. Ovisno o estetskim i lokacijskim zahtjevima, gornji limovi kod panela mogu biti u obliku crijepa ili u varijanti ravne površine.

Raznobojni i raznovrsni sandwich paneli sve se više primjenjuju jer imaju odlična mehanička i fizikalna svojstva i to pogotovo na građevinama gospodarske i komercijalne namjene poput proizvodnih postrojenja, skladišta, suvremenih poslovnih zgrada, hotelskih kompleksa, većih garaža, nadstrešnice i sl. Sandwich paneli imaju izvrsna toplinska svojstva i otporni su na vatru.

Tako složeni krovni elementi imaju dobru zvučnu izolaciju, veliku čvrstoću i dugotrajan vijek.

Mnoge kupce upravo će ovaj tip krova zainteresirati jer nema potrebe za održavanjem kao u ostalim slučajevima. Atraktivnog su izgleda, male težine i s velikim izborom boja i nijansi među proizvođačima.

Postoji i verzija izvedbenog sandwich panela koji se sastavlja na mjestu montaže, a najčešće se sastoji od donjeg trapeznog lima s manjim trapezom, parne brane (nije obavezno, ali se preporučuje), odstojnika, mineralne vune ili stiropora, paropropusnovodonepropusne folije (obavezno) i gornjeg trapeznog lima s većim trapezom.

Pojedina najnovija rješenja graditeljske struke za krovni pokrivač daju kombinaciju specijalnih duboko profiliranih trapeznih limova i krovnih sandwich panela, s ciljem smanjenja broja nosača na razmak i do 9 m. S time se radni prostor povećava, a smanjuju vrijeme montaže i utrošak energije za grijanje.


Prednosti limenih krovova
 • mala težina – većina limenih krovova bez obzira na njihov oblik su vrlo lagani,
 • visoka čvrstoća – zbog svoje pojačane čvrstoće u odnosu na masu često se koriste za prekrivanje velikih građevina kao što su industrijske hale,
 • izdržljivost – materijali kao nehrđajući čelik, bakar, cink, aluminij i olovo su nevjerovatno izdržljivi, a kada materijal oksidira na njemu se stvara zaštitna patina,
 • niža cijena – moderni čelični krovovi su prekriveni slitinom aluminija i cinka što im daje veću čvrstoću, a ujedno smanjuje cijenu nabavke,
 • oblikovno prilagodljivi – zaštitni slojevi i način pričvršćivanja ovakvih krovova mogu se prilagoditi i najzahtjevnijim uvjetima,
 • fleksibilnost dizajna – limeni krov omogućava zakrivljene linije krova, kupole i valjkaste elemente na krovu što će posebno zanimati kupce koji vole ukrase,
 • energetska učinkovitost – u područjima limenog krova smanjuje apsorpciju temperature u zgradi,
 • vatrootpornost – izdržljivost u slučaju iskrenja i pojave vatre

Nedostaci limenih krovova
 • potreba pojačanog održavanja – kako bi se osigurao primjeren tok topline na velikim krovovima oni se moraju dobro održavati sukladno uputama proizvođača i stručnjaka,
 • neugodni zvukovi – zbog razlika u temperaturama može doći do pomicanja krova što ponekad može proizvesti pomalo neugodne zvukove,
 • konfliktnost različitih materijala – treba voditi računa da na krov postavljamo samo kompatibilne materijale istih ili sličnih proizvođača jer međusobno različiti metali u kontaktu mogu lako dovesti do nagle korozije i ružnih tragova na krovnom pokrivaču uslijed visokih temperatura na refleksivnoj površini


Točka na “i” – oluci i opšavi

Građevinski limarski radovi odnose se osim na izvedbu krovišta, na ugradnju oluka, opšava krovnih prozora i dimljaka kao pratećih elemenata krovnog pokrivača koji štite osjetljive otvore na krovu od prodora kiše i vlage.

Na tržištu se može pronaći dosta krovne opreme i krovne limarije koja standardiziranim mjerama udovoljava većinu potreba. Sitne razlike u crijepu, rubu krova te samim okapnicama, snjegobranu ili oluku ne trebaju brinuti jer olakšaju krovnoj konstrukciji i krovištu što lakši odvod kišnice i snježnih padalina s krova.

Prateću krovnu limariju uglavnom izvode i krovopokrivači prilikom gradnje ili sanacije krovišta, ali postoje i tvrtke koje su specijalizirane isključivo za proizvodnju i montažu oluka i opšava. Montaža građevinske limarije nezaobilazan je zahvat ukoliko se želi postići željena funkcionalnost na građevini.

Osim funkcionalnog elementa pravi znalci rado će u poslu dovršetka gradnje krovnog pokrivača iskoristiti da još više naglase estetski dojam kuće pravilnim odabirom oblika i boje oluka, odnosno opšava oko dimnjaka i krovnih prozora koji pojedinačno imaju ulogu uljepšavanja krovne površine.


Prije će grom u koprive…

Limeni pokrov obično je deblji od 0,5 mm i tanji od 4 mm kod željeznog, 5 mm kod bakrenog, odnosno 7 mm kod aluminijskog. Ukoliko se ispod pokrova nalazi gorljivi materijal, za takva krovišta dovoljno je izvesti klasičnu gromobransku instalaciju. No, pričvršćivanje vodiča na limeni pokrov poprilično je kompliciran postupak pa su proizvođači osmislili jednostavniji model gromobranske zaštite sustavom spona koja omogućava pričvršćivanje provodnika, a da pritom ne dođe do vidljivih tragova zahvata i mogućih oštećenja na krovištu.

Spona može biti izrađena od bakra ili nehrđajućeg inox čelika. Spone i vodiči gotovo su neprimjetni i nema rizika da će narušiti estetiku objekta. Odgovor na pitanje je li nam gromobran doista potreban nije jednoznačan, pogotovo kad su u pitanju krovišta koja nisu od lima. No, u slučaju limenih krovišta gromobranski je sustav itekako dobrodošao.

Kako ne bi bilo dubioza i sumnji, najbolji odgovor može dati projektant elektroinstalacija koji će u skladu s važećim standardom o zaštiti objekta od udara groma izraditi individualni projekt gromobranske instalacije. Na taj će način izračunati ugroženost objekta i dati realni izračun koji je potrebni nivo zaštite i stvarna izvedba instalacije gromobrana.

Važan podatak za određivanje ugroženosti objekta i potrebe za gromobranom jest statistički broj udara groma na području na kojem se nalazi objekt prema javno dostupnim analizama nadležnih službi matičnog područja.

Potrebno je također uzeti u obzir i lokaciju i gabarite ostalih objekata u neposrednom susjedstvu. Dakako, objekt koji se nalazi na vrhu brda, ili na osami bez bližih objekata ili stabala, ugroženiji je od skupine građevina u središtu naselja ili u okolici viših zdanja.

Ugroženost objekta i potreba za gromobranom ovisna je i o vrsti materijala od kojeg je objekt izgrađen. Objekt s limenim krovom je, u odnosu na objekt s primjerice krovom od pečenog crijepa, u startu daleko više na meti udara groma. Projektant tako može odrediti vrstu gromobrana koja je potrebna našem objektu s obzirom na tehničke uvjete, izgled i cijenu koju investitor može prihvatiti.

Cijena odgovarajućeg gromobrana danas je bitno niža, prije svega radi nosača koji su prilagođeni pojedinim vrstama pokrova dok vodiče više nije potrebno pričvršćivati maticom i šarafom.

Danas se koristi klik-sistem što čini montažu lakšom, jednostavnijom i bržom. Također i suvremeni materijali koji se koriste za gromobranske instalacije kao što su bakar, aluminij i nehrđajući čelik bitno su kvalitetniji, a svojim izgledom ne kvare ukupan dojam kuće.

Za kvalitetnu zaštitu od djelovanja groma mora biti izvedena kako vanjska, tako i unutarnja zaštita. Pod vanjsku zaštitu od udara groma podrazumijevamo sve metalne dijelove vani, na objektu i u unutrašnjosti kuće, koji služe za ”lovljenje” i odvođenje energije groma u zemlju. Metalnim vodovima od bakra, aluminija, pocinčanog ili nehrđajućeg čelika prate se isturene konture zgrade.

Loveći vod je metalni vod pružen preko sljemena ili ravnog krova, a može biti i kao metalna palica, tzv. antena. Dijelovi zgrade koji sežu preko visine krova poput dimnjaka, odzračnika, antena i sl. također se moraju povezati s gromobranskom instalacijom, a isto pravilo vrijedi i za metalne dijelove krovnih prozora i kupola.

Odvodni dio gromobranske instalacije su okomiti vodovi položeni na objekt ili u zidove zgrade, i služe da odvedu tok prema uzemljivaču. Preko uzemljivača tok se odvodi u zemlju. Zaokruženo, vanjska zaštita štiti od požara, dok unutarnja zaštita štiti od djelovanja groma, tj. električnog i magnetnog utjecaja na ukućane, metalne instalacije te električne uređaje kućanstva.


Prednosti
 • maksimalna sigurnost od šteta nastalih udarom groma,
 • neprimjetno prilagođavanje izgledu objekta
 • nosači gromobranske opreme prilagođeni su svim vrstama krovnih pokrivača i fasada te okruglim vodičima (aluminij, bakar, inox- čelik)
 • elementi gromobranskog sustava izrađeni su od kvalitetnih i nehrđajućih materijala
 • jednostavnija i brža montaža u odnosu na klasični gromobran niža cijena u odnosu na klasični sustav

Nedostaci
 • dodatni financijski izdatak
 • potrebno vrijeme za kvalitetnu izradu projekta

 

Izvor: Časopis ”Građenje i opremanje”