Sjenila za prozore i vrata

Rolete, rebrenice, grilje, kao i velik izbor raznovrsnih zavjesa omogućit će vam da sačuvate svoju intimu od znatiželjnih pogleda. Osim što spomenuta oprema omogućava brzo i lako zamračivanje prostora, odlična su toplinska i zvučna izolacija, a uz primjerene dodatke mogu biti i dobrodošla protuprovalna zaštita

Rolete, rebrenice, grilje, kao i velik izbor raznovrsnih zavjesa omogućit će vam da sačuvate svoju intimu od znatiželjnih pogleda. Osim što spomenuta oprema omogućava brzo i lako zamračivanje prostora, odlična su toplinska i zvučna izolacija, a uz primjerene dodatke mogu biti i dobrodošla protuprovalna zaštita

U vrijeme kad stambene zgrade niču jedna tik do druge, kad susjed susjedu doslovce može zaviriti u tanjur, itekako je važno sačuvati ono malo privatnosti što nam je ostalo. Jer, golemi stakleni otvori ili dijelovi pročelja, koje mnogi arhitekti rado zagovaraju zbog kontakta s okolišem i uživanja u zelenilu, luksuz je koji si mogu priuštiti samo vlasnici kuća s vrtovima. Unatoč neizbježnoj blizini s nepoznatim osobama iz susjednih stanova, mogućnost izolacije od svijeta oko nas nikada nije bila jednostavnija. Rolete i rebrenice te razne vrste zavjesa zaštitit će vašu životnu pozornicu od znatiželjnih očiju. Što se, pak, tiče roleta i rebrenica, one mogu biti postavljene i s vanjske i unutarnje strane prozora.

Rolete kao svestrana zaštita

Rolete su zaštitni zastor od spojenih drvenih, aluminijskih ili PVC letvica koji se namata na valjkastu osovinu, a namijenjene su zaštiti prozora i vrata od svih vremenskih uvjeta. Posljednjih godina su vrlo tražene protuprovalne rolete, koje se mogu blokirati od neželjenog podizanja zasunom ili čak zaključati bravom. Prestižniji modeli poznatih proizvođača imaju poseban sustav tzv. pametnih okova koji onemogućavaju provalu, dok je ugradnja senzora i elektronike taj dio građevne stolarije uklopila u cjelovit sustav zaštite stambenog prostora od neovlaštenog ulaska.

Prilikom kupnje stana pažljivo provjerite kvalitetu ugradnje i izbor sustava drvene ili PVC stolarije jer prozorski otvori mogu biti značajni gubitnici skupe energije. Pritom je bolji izbor ako su prozorski sustavi ugrađeni zajedno s roletom i kućištem, naravno, od istog proizvođača. Kombiniranje dvaju sustava ili naknadna ugradnja može skrivati nezaštićene šupljine ili rupe koje će izazivati neugodan propuh i prodor vlage.

Grilje za mediteranski ugođaj

Pojam rebrenice podrazumijeva žaluzine i grilje (koje još zovemo i škure ili šalaporke). Žaluzine su kapci na prozoru napravljeni od pomičnih dijelova. Grilje iliti škure su, pak, metalna, drvena ili PVC krila, s fiksnim ili pomičnim lamelama. Nekad primarno mediteranski stil zasjenjivanja prozora, danas se rado koristi i na kontinentu. Popularan su izbor i za vikendice, a zavisno od modela. Rolete i grilje su odlična toplinska i zvučna izolacija te pridonose potpunom zamračenju prostorije. Ukoliko su postavljene s vanjske strane prozora, odnosno vrata štite staklo od mogućih posljedica nevremena. Također, uz primjerene mehaničke dodatke su i funkcionalna protuprovalna zaštita.

Venecijaneri su najpoznatija vrsta žaluzina, izrađeni su od aluminija ili PVC traka i mogu biti postavljeni unatoč škurama ili roletama. Ugrađuju se na različite načine i prilagodljivi su gotovo svim vrstama prozora; jednokrilnim ili dvokrilnim. Mogu se montirati u svjetli otvor okna ili preko cijele površine te učinkovito vodilicama učvrstiti uz okvir. Vrlo su praktični, budući da se pomoću regulatora zakretanja lamela vrlo lako može kontrolirati količina svjetlosti u prostoriji, dok su rukovanje i popravci relativno jednostavni.

Rolo zavjese naših baka i djedova

Rolo ili \’flos\’ zavjese su, pak, načinjene od nepropusnog tekstila ili aluminijske folije i mogu se montirati na strop, zid ili unutar prozorskog otvora. U prošlom stoljeću bile su jedan od najčešćih oblika zasjenjenja stanova, ponekad i kao zamjena za teške drvene \’eslingen\’ rolete. Jednostavne su za upravljanje, a osnovni je model bio gruba i čvrsta tkanina, najčešće u zelenoj boji ili s plavim i bijelim uzdužnim prugama. Platno je bilo učvršćeno čavlićima na izdubljeni drveni valjak, u kojem je ugrađena jednostavna opruga. Naši djedovi i bake su flos rolete mogli samo spustiti u jedan položaj, a u pravilu su bile montirane između vanjskog i unutarnjeg okna.

Jednostavan patent nije pregazilo vrijeme – uz sve nove načine zasjenjenja rolo se zadržao do danas, ali su modificirani mehanizmi i dodani lagani umjetni materijali kojima ne treba pranje i održavanje. Danas su to mnogo laganije konstrukcije koje se u gotovim paketima različitih mjera može nabaviti u bolje opremljenim trgovačkim centrima za opremanje interijera. Noviji sustavi više nemaju oprugu, već se pomoću plastičnog lančića zavjesa može zaustaviti na bilo kojoj visini.

Plise za krovne prozore

Za one, pak, koji više cijene jednostavnost u opremanju svojeg životnog prostora postoji izbor jednostavnijih zavjesa od trske, platna ili umjetnih materijala, samo povezanih vertikalno s nekoliko uzica, tzv. plise. Osim za prozore, takva se egzotična rješenja koriste i za pregradnju prostora ili otvora u zidovima, primjerice šanka koji dijeli kuhinju od dnevnog boravka. U ponudi velikih proizvođača, industrijske plise zavjese su u pravilu tkanina prešana poput harmonike, s uzdužno provučenim uzicama, učvršćuje se na prozorske okvire i zbog svoje stabilnosti često je rješenje za krovne prozorske otvore u tavanskim stanovima.

U raskošnoj ponudi plise zavjesa mogu se popuniti i neuobičajeni oblici prozora, polukružni ili u obliku trokuta, a često takva rješenja možemo vidjeti u zimskim vrtovima ili staklenim kupolama kafića i restorana. Tkanine su obično transparentne i otporne na zagrijavanje kako bi propuštale svjetlost, a ipak štitile od sunca, dajući jedinstven ugođaj u tako zasjenjenim prostorima.