Staklo za zaštitu od sunčeva zračenja

Staklo za zaštitu od sunčeva zračenja – Staklo za zaštitu od sunčeva zračenja je izolacijsko staklo sa specijalnim svojstvima za zaštitu od sunčeva zračenja.

Velike staklene površine imaju u pravilu za posljedicu velike troškove klimatizacije u ljetnom razdoblju.Troškovi hlađenja mogu biti četverostruko veći od troškova grijanja zimi. Stakla za zaštitu od sunčeva zračenja smanjuju prodor svjetlosti te tako služe istovremeno i za toplinsku zaštitu. Staklo se međutim ne može prilagoditi svim godišnjim izmjenjivim relacijama zračenja i osvjetljenja(ljeto, zima) Koeficijentom selektivnosti (S) označava se odnos propusnosti svjetla prema faktoru ukupne propusnusti energije(g).

Koeficijent S ocjenjuje stakla za zašitu os sunčeva zračenja u pogledu (željene) visoke propusnosti svjetlosti u odnosu na ciljani niski faktor propusnosti energije. Visoki koeficijent selektivnosti izražava povoljan odnos. S -2 označava granice fizikalnog mogućeg za neutralne proizvode od stakla. Na raspolaganju stoje:

• Apsorpcijsko staklo Apsorpcijsko staklo je u masi obojeno (bronca, zeleno ili sivo) , preuzima toplinsko zračenje sunca te ga dijelom predaje unutarnjem prostoru.

• Refleksijsko staklo Refleksijsko staklo je opremljeno vakuumskim metaliziranjem u međuprostoru između stakala (zlato, srebro, bronca) te reflektira toplinsko zračenje sunca.