Strategije protiv vrućine u kući

Savjeti za vlasnika kuće u smislu zaštite topline u ljetnim mjesecima

Što je u ljetu dalje od teme ušteđenih troškova grijanja i energetske obnove? Većina vlasnika kuće se u ljetnim mjesecima brine o optičkim manama kuće i vrta – i tako propuštaju optimalno vrijeme obnove. Često se ne smatra: Što se zimi uštedi u troškovima grijanja, služi u ljetnim mjesecima za ugodnu klimu. Izolacija, rolete i novi prozori drže ljetne vrućine izvan kuće.

San je da je u vlastita četiri zida kroz cijelu godinu ugodna klima: ugodno zimi, ugodno hladno ljeti. Međutim, onaj tko ima stariji model kuće, mora se čvrsto primiti posla. Jer u stvarnosti je ljeti često u prostorima boravljenja sauna. Posebno pogođene su kuće koje su usmjerene prema jugu i one koje imaju prošireno potkrovlje.

S ovim mjerama obnove se vlasnici kuće zaštititi od ljetnih vrućina:

1. Izolacija je non plus ultra

Ono što zimi čuva toplinu u kući, funkcionira obrnuto ljeti: izolacija spriječava da vrućina brzo uđe u kuću. Posebno je to važno kod proširenih potkrovlja. Bez dobre izolacije je ovdje često nepodnošljivo vruće. Tada je nemoguće je misliti o mirnim noćima.

Najučinkovitija je vanjska ležeća izolacija, to znači kod krova stavljena rafter izolacija. Tako toplina neće ići u krovne prostore.
2. Vanjske rolete se uvijek isplate

Ako su prozori na kući snažno orijentirani prema jugu tada se može kuća ljeti jako brzo zagrijati. Vrijedno je razmišljanja da li su specijalni prozori za zaštitu od sunca alternativa. Nedostatak je: oni spriječavaju solarne prihode topline u hladnijim godišnjim dobima. Vlasnici kuće ne mogu onda koristiti ugodnu sunčevu toplinu kroz prozor i moraju eventualno više grijati.

Dobro riješenje su vanjske rolete. One pouzdano štite od sunčeve svijetlosti te spriječavaju zagrijavanje prostorija.

Isplate se isto kao i izolacija zimi. Za vrijeme hladnih noći rolete djeluju poput toplinskog jastuka na prozoru. Posebno dobro funkcionira zaštita od sunca s automatskom kontrolom. Pametna kućna tehnologija kontrolira sjenčanje prema programu. Tako da čak i u vrijeme odsutnosti nema vrućine u kući.

3. Spremnik za toplinu odbija toplinske vrhove

Što više to bolje – to vrijedi i što se tiče odnosa između spremnika za toplinu i sunčeve toplinske zaštite.

Masivni zidovi od betona i masivni stropovi ili – podovi od betona daju ljeti svoje prednosti.

Oni mogu pohraniti toplinu i dati ju u prostore tek za vrijeme hladnijih temperatura. Tako se odbijaju toplinski vrhovi a prostorna klima ostaje uravnotežena. Ali baš kod proširenja krova, masivni zidovi često nisu opcija zbog svoje težine. Umjesto toga, stručnjaci iz energetskog-savjetovanja.de preporučaju za presvlaku krovnih padina dva sloja ploča za suhu gradnju. Tako mogu vlasnici kuće iskoristiti efekt „dvostruke toplinske mase“.

Zlatna pravila obnove podruma

Tako vlasnici kuće tjeraju plijesan i vlagu

Kada su prostori za boravak u kući premali, tada vlasnici kuće gledaju na „tihu rezervu“. Zašto ne bi smjestili sobu za igranje, gostinjsku, radnu sobu ili wellness područje u podrum? Nažalost, mnogi vlasnici kuće dijele podrum s nepoželjnim sustanarima: zbog nedostatka brtve, ukorijenile su se vlaga i plijesan. Dokle god oni vladaju tamo, ne može se razmišljati o prostoru za boravak i udobnoj klimi.

Dakle, što učiniti? Obnova podruma stavlja kraj vlazi i plijesni i razvija stambenu rezervu.