Subvencije za prozore i vrata

Već godinama raste u Njemačkoj broj provala. Stopa uspješno riješenih provala ostaje konstantno niska.

Do sada političari i policijski organi nemaju i dalje nikakvog komentara na tu pojavu. Prema informacijama “Svijeta” se na konferenciji unutarnjih poslova i Osnabrucku diskutiralo o subvenciiji za kupnju prozore i vrata. Onaj tko svoja vrata i prozore zamijeni protupravilnim, taj bi u budućnosti trebao dobiti financijsku podršku.

Uzor je bila subvencija za stare automobile, izvještavaju novine. Prijedlog je nastao “planom akcije” protiv kriminalnih provala koji su razradili njemački forumi za kriminalnu  prevenciju i policijsku kriminalnu prevenciju zemalja i država.

Osim toga postoje još i jasne ideje o tome koliko bi zahtjev mogao uspjeti. Trebalo bi se dati za nova vrata oko maksimalno 400 Eura po komadu i za nove prozore oko maksimalno 100 eura. Proizvodi koji imaju protuprovalno osiguranje su označeni s Vds pečatom. Najčešće je pečat dodatno opremljen s jednom do tri zvjezdice. Što više zvjezdica pečat ima to je bolja klasa zaštite proizvoda. Koju klasu zaštite bi trebali imati novi prozori i nova vrata, to je još u toku jer zasada još nema nikakvih informacija o tome.

Pritisak koji je počeo djelovati na politiku je svakako velik. “Statistika provala pokazuje da je broj provala je u posljednje četiri godine porastao za 30 posto”, predsjednik inicijative za aktivne zaštite provala “Ne kod mene!”. U isto vrijeme je stopa prema policijskoj statistici provala konstantno niska. 2012 se moglo identificirati samo 15.7 posto provalnika.

U reprezentativnom istraživanju pokrajine Rheinland iz kolovoza 2012 godine  je  oko dvije trećine ispitanika izjavilo kako je u njihovoj osobnoj okolini bila barem jedna provala. Čak i nereprezentativno istraživanje zuhause.de je potvrdilo kako su provale jako raširene. Čak niti jedna četvrtina svih 19.600 sudionika (21.9 posto) nije rekla da se još nikada nisu susreli osobno s provalom.

Industrija se raduje političkim planovima zaštite od provale

Navedena industrija ne reagira iznenađujuće pozitivno na planove politike koji obećavaju dobar posao. “Ovo je važan signal da je želja Nijemaca za više sigurnosti u četiri zida”, koji omogućava financiranje od strane države. “S modernizacijom ostarjelih prozora i vrata, inicijatori imaju točno polazište kako bi otežali provalnicima provalu”.

Stručnjaci potvrđuju učinkovitost protuprovalnih prozora i vrata

Stručnjaci potvrđuju da protuprovalni prozori i vrata mogu dopridonijeti prevenciji od provale. Većina provalnika su provalnici na način da iskorištavaju priliku. “Za njih je pogotovo prodor kroz slabo osigurana vrata i prozore dječja igra”, objašnjava odjeljenje za tehničke prevencije Državnog ureda kriminalističke policije u Stuttgartu. “Najbolju zaštitu nude protuprovalni prozori, rolete, kućna i balkonska vrata.”

Za provalnike bi u takvim kućama i stanovima provala bila jako povezana s količinom vremena. Najčešće provalnici odustanu već nakon pet minuta sa svojom provalom kako ne bi bili uhvaćeni na djelu. Osim toga, prisilno otvaranje protuprovalnih vrata i prozora prouzrokuje buku što značajno povećava rizik za otkrivanjem.