Unutarnje žaluzine protiv vanjskih žaluzina

Žaluzine nude fleksibilnu zaštitu od sunca i blještavila neovisno o obliku prozora. Mogu se montirati kako unutra tako i vani. Ovdje možete saznati sve o prednostima i nedostacima unutarnjih i vanjskih žaluzina.

Unutarnje žaluzine protiv vanjskih žaluzina

Vanjske žaluzine koriste se često na industrijskim objektima kao zaštita staklenih fasada. Individualna podesivost lamela omogućuje upravo u uredima optimalno upravljanje svjetlošću. Vanjske žaluzine međutim imaju zahtjevno održavanje i ne mogu se koristiti baš u svim vremenskim uvjetima. Zato se često mora dodatno postaviti i unutarnja zaštita od sunca.

Unutarnje žaluzine postavljaju se u prozorske niše, na okvire vrata i prozora ili na pojedinačna prozorska krila. Dužina lamela se pri tome može individualno podešavati. Naknadna zamjena opreme moguća je bez problema. Žaluzine se mogu koristiti i za kose prozorske oblike . Prednost unutarnjih sistema leži u varijabilnosti lamela. One se mogu podešavati oko vodoravne osovine prema kutu upada sunčevih zraka. Tako se može gledati vani iako su žaluzine zatvorene, a istovremeno zaštita od blještavila ne trpi.
Električne unutarnje žaluzine podešavaju se prilikom spuštanja automatski na optimalan kut zaštite od blještavila, za jače zatamnjenje prostorije potrebno je ručno podešavanje. Kod vanjskih žaluzina je znatno bolja zaštita od vrućine te se one obično biraju kod direktne izloženosti sunčevom zračenju.Ukoliko je u pitanju samo zaštita od blještavila koriste se unutarnje žaluzine.
Lamele žaluzina izrađuju se od aluminija, plastike ili drveta. Najčešće su u uporabe lamele od aluminija koje ujedno optički djeluju najbolje. Kao i kod vanjskih žaluzina i na unutarnjim žaluzinama se kombinacijama boja prostoru daju posebni akcenti. U kombinaciji s EIB – bus upravljačkom kontrolom žaluzine predstavljaju primjerice u konferencijskim dvoranama komforno rješenje. Pritiskom na gumb mogu se realizirati različiti svjetlosni efekti. Tako recimo za prezentaciju bimerom /projektorom svjetlost se automatski prigušuje a žaluzine se spuštaju. Tu se međutim pokazuje i jedan nedostatak unutarnjih žaluzina: elektromotorni pogon i aluminijske lamele proizvode prilikom spuštanja i podizanja uznemirujuće zvukove. Učvršćivanje unutarnjih žaluzina je labilnije od vanjskih žaluzina. Vodilice uopće nisu potrebne. Uglavnom se koriste užad koja se na stranama savija, puca ili se isteže svaki put kada žaluzina prilikom spuštanja ili podizanja naiđe na neku prepreku. Također treba uzeti u obzir osjetljivost žaluzina prilikom provjetravanja. Ukoliko je žaluzina učvršćena na prozorsku nišu ili nišu vrata mora se podići prije podizanja. Puno povoljnije i komfornije su u tom slučaju varijante koje se montiraju na krila vrata ili prozora. Onaj tko planira kvalitetnu BUS-upravljačku kontrolu ne smije štediti na konstrukciji žaluzina.

Vertikalne žaluzine

Najelegantnije način korištenja zaštite od sunca, uz istovremenu jednostavnu montažu, nije se morao dugo tražiti. Vertikalne žaluzine ugrađuju se danas kao zaštita od sunca, pogleda i blještavila. Način okomito raspoređenih lamela stvara ugodnu oblikovnu, dekorativnu i harmoničnu atmosferu. Najpogodnije su za prostore širokih površina. Mogućnost uporabe ne završava samo na prozorima, dokazane su kao idealno rješenje za zimske vrtove te kao razdjelnik prostora.

Ovo rješenje naišlo je na odjek i u uredskim prostorijama. Istovremeno osiguravaju i odredbe pravilnika o radnim mjestima (radna mjesta sa zaslonima računala) te protupožarne zaštite. Upravo na krovnim kosinama nudi se mnoštvo mogućnosti. Najveća prednost leži u jednostavnoj montaži vertikalnih žaluzina. Pred-proizvedeni elementi izvode se kao zidno i stropno učvršćivanje. Nakon postavljanja gornje aluminijske tračnice bočno se utiču pojedinačne lamele. Već prema izvedbi i materijalu lamela u donjem području se postavljaju utezi.
Većina sistema raspolaže spojnim lancem pojedinačnih elemenata u donjem području. Tehnički uvjerljivo jeste kontinuirano reguliranje upada svjetla. Kompletan zaokret u desno ili u lijevo mijenja smjer pogleda. Od materijala se koristi stakleno vlakno ili plastika. Mnoštvo boja i dekora nudi čitav niz mogućnosti. Zagarantirana su svojstva kao postojanost oblika i boja te dugotrajnost . I čišćenje ne predstavlja nikakav problem.
Ranije su se vertikalne žaluzine koristile samo u industrijskom području. Danas, u modernoj kulturi uređenja interijera otkriven je ovaj način zaštite od sunca te podjele prostora i u stambenom području. Pored već poznatih modela ravnih linija moguće su i izvedbe sa svinutim vodilicama. Komforno rukovanje omogućuje električni pogon s daljinskim upravljanjem. I konvencionalno rukovanje je jednostavno i lagano.