Vanjske žaluzine

Prostorije bez zaštite od sunca mogu se ljeti zagrijati neizdrživo. Nemoguć je i rad za zaslonom računala zbog blještavila. Pravilnik o radnim mjestima sa zaslonom koji propisuje podesivi uređaj za zaštitu od svjetlosti. Svijetleće i osvijetljene površine ne smiju uzrokovati blještavo djelovanje, refleksija na zaslonu računala se mora spriječiti. Iz tih razloga se na velikom broju zgrada postavljaju podesive vanjske žaluzine koje se koriste kao zaštita od sunca i blještavila. Kod velikih fasada na uredskim objektima one služe i kao arhitektonsko stilsko sredstvo. Vanjske žaluzine predstavljaju reprezentativnu alternativu roletama i drugim varijantama zaštite od sunca.

Funkcija i konstrukcija

Vanjske žaluzine sastoje se od lamela složenih jedna preko druge koje su povezane vučnim užetom. Postoje različite vrste lamela, sistema vodilica i pogona. Lamele se mogu individualno podesiti širini prozora. Same lamele obično se sastoje od aluminijskih traka širine uglavnom do 50 mm. Često se koriste ravne lamele, lamele koje na rubovima imaju borduru te takozvane Z-lamele koje su pogodne i za zatamnjenje prostora. Lamele su međusobno povezane žicom ili užetom. Završetke na gornjem i donjem dijelu obično čine masivne šine od aluminija. Stabilnost osiguravaju različiti sistemi vođenja. Najpovoljnije i ujedno najosjetljivije su slobodno nosive konstrukcije. Bolji oslonac nude bočne vodilice od konopa. Te vodilice od konopa su problematične ako neki predmeti sprečavaju ravnomjerno spuštanje žaluzine. Konop se u takvim slučajevima može razvuči što zahtjeva njegovo podešavanje ili zamjenu. Najstabilnije su lamelne konstrukcije s bočnim T – i kružnim šinama za vodilice. Ravne lamele se isporučuju do širine od 80 mm.

Ispravan pogon osigurava komfor

Vanjskim žaluzinama može se upravljati najrazličitijim vrstama pogona. Najpovoljniji ali ujedno i najosjetljivi je pogon užetom. Tu se spuštanje i podizanje žaluzine regulira odvojenim užadima. U sljedećem stupnju nude se pogon ručicom za zakretanje; ručni pogon se tu može zamijeniti elektromotorom. Ukoliko ga povežemo s osjetnicima za svjetlo, kišu i vjetar onda je osigiran ne samo komfor, već i dugovječnost vanjskih žaluzina. Upravljanje elektromotorom može se programirati tako da selamele na svakom osloncu automatski podese u radni položaj od 38°. Taj radni položaj osigurava optimalnu zaštitu od sunca i blještavila te ujedno ispunjava zahtjeve pravilnika o radnim mjestima.