Vrata u interijeru

Ulaskom u neki prostor, i to baš kroz vrata, kao da prestaje zanimanje za ovaj bitan element uređenja prostora. Interijersko uređenje privlači puno više pažnje i vrata ostavlja u drugom planu. No, vrlo nenametljivo, vrata  zajedno s dovrtanikom sudjeluju u stvaranju ukupnog dojma o nekom prostoru.

Uloga vrata u kreiranju interijerskih efekata kao i u određivanju funkcionalnih karakteristika nekog prostora izuzetno je velika. Osim toga, mogu stvarati različite psihičke doživljaje u prostoru, upravo zbog svoje dualne prirode, koja im daje mogućnost zatvorenog ili otvorenog položaja. Najdrastičniji primjer, koji oslikava njihovu psihičku komponentu i utjecaj na našu svijest, je pomisao da nam je netko uklonio vrata kupaonice ili spavaće sobe. Neugodni osjećaj psihičke razgolićenosti vjerojatno bi bio vrlo sličan stvarnoj fizičkoj razgolićenosti u nekoj neprikladnoj situaciji.

Vrata će kreirati interijerske efekte ovisno o svom položaju u prostoru, materijalu izvedbe, odabranoj boji te dimenziji. Njihov prostorni položaj nametnut će im dominantniju ili diskretniju ulogu te time definirati pozornost koja treba biti posvećena ostalim komponentama.

Vrata se izrađuju od različitih materijala – drva, stakla, metala, plastike ili drugih umjetnih materijala, koji često imitiraju prirodne strukture drva. Različite boje odabranih materijala stvarat će različite interijerske efekte. Idealno je boju vrata, koja je često unaprijed nametnuta, prilagoditi materijalima i bojama koji se pojavljuju u prostoru. Na taj će se način interijerski elementi nenametljivo stapati, ali i nadopunjavati. Širina i način obrade dovratnika definirat će njihovu dominantnost u prostoru pri otvorenom položaju.

Staklena vrata imaju osobita obilježja i stvaraju interesantne prostorne efekte ovisno o vrsti i boji odabranog stakla. Propuštanje dnevne i noćne svjetlosti može činiti posebne dekorativne efekte, a uz primjenu prozirnog stakla mogu postati potpuno neutralan element prostora Dimenzija vrata također će sudjelovati u stvaranju ukupnih interijerskih dojmova. Jednokrilna interijerska vrata, najčešćih su dimenzija svijetlog otvora 80cm, 90cm ili 100cm, a postavljaju se u dnevni boravak, kuhinju i spavaonicu. Uža vrata od 70cm se mogu postaviti u kupaonicu ili manju ostavu. Ulazna vrata najčešće se izvode u širini 100 – 120cm.

Dvokrilna interijerska vrata postaju njegov bitan dio i važno je da se svojim materijalom i stilom izvedbe uklope u opći stil uređenja. Iznimka se može dogoditi u osobitim interijerskim rješenjima u kojima se kombiniraju različiti stilovi te se ovakva velika vrata sa svojim dovratnikom namjerno izrađuju u npr. bogatijoj i masivnijoj izvedbi nasuprot minimalističkom uređenju nadopunjenim s još nekoliko stilski naglašenih detalja.

Psihološka komponenta koju stvaraju vrata u interijeru nije zanemariva. Ovisno o sklonostima pojedinca, javit će se potreba za učestalim zatvaranjem ili otvaranjem vrata, a time i prostora. Intimnost koju čine zatvorena vrata, pojedincima će biti potrebna i u dnevnom boravku, koji po svojoj prirodi nije intiman već otvoren. Postoje i oni koji zatvaraju vrata jedino kada idu u kupaonicu. Potreba za otvorenim ili zatvorenim vratima uvelike ovisi o vašoj osobnosti, ali i stilu života koji vodite. U svakom slučaju, vrata su neophodan, ali vrlo interesantan element prostora. Kompletan dom mogu pretvoriti u jedinstven otvoren prostor, koji međusobno vizaulno komunicira bez ikakavih fizičkih barijera, a već sljedeći trenutak ga pretvaraju u skup odvojenih prostora koji funkcioniraju sami za sebe i potpuno su vizualno odvojeni.

Dizajnerskim rješenjem vrata te igrom njihove dualne prirode učinite interijer vašeg doma ugodnijim i interesantnijim!

www.interijerNET.hr