Zaštita od bliještanja

Zaštita od bliještanja služi za izbjegavanje refleksije i blještavila na zaslonima. Razlikuje se direktno bliještanje i refleksno bliještanje.

Blještavilo nastaje ili zbog izvora svjetlosti koji leži u vidnom polju ili zbog refleksije izvora svjetlosti na sjajnoj ili svijetloj površini.Refleksi se naročito proizvode na monitorima, ako se primjerice na zaslon monitora reflektira svjetlost prozora koji se nalazi iza radnog mjesta. Svijetli zidovi i glatke površine namještaja također mogu proizvoditi refleksiju svjetla.

Tekstil i mrežaste zavjese od ojačanih filamenata

Zaštita zaslona od bliještanja mora biti nepropusna i zatvorena. Na zaslonu se ne smiju javljati smetnje, primjerice svjetlosne pruge. Osim zaštite od bliještanja mora biti osiguran pogled prema vani. Adekvatne sisteme zaštite od bliještanja za takve vrste zahtjeva predstavljaju folije i mrežaste zavjese. Takvi sistemi izvode se nepropusno zatvarajući prozorske okvire. Svjetlost se iza zavjese ravnomjerno raspoređuje u unutrašnjosti prostorije. U prostorijama za grupni rad moraju se omogućiti individualne prilagodbe primjerice podesivim zaslonima. Granične vrijednosti u pogledu svjetlosti i jačine osvjetljenja između radnih mjesta s monitorom i pisaćih radnih mjesta definirane su u normi DIN 66234. Moraju se ispunjavati sve odredbe iz pravilnika o radnim mjestima sa zaslonom odnosno iz pravilnika o radnim mjestima općenito. Tu svakako treba voditi računa da se položaj uređaja sa zaslonom, izbor podne obloge, zidne i stropne boje kao i raspored radnih mjesta također ubrajaju u kriterije ispunjavanja obveze iz pravilnika o radnim mjestima sa zaslonom. Mrežaste zavjese ojačane filamentima i folije pogodne su kako za primjenu u uredima tako za primjenu u prostorijama za okupljanje ljude te za proizvodnju.

Sastoje se od;

Tkane/folija zavjese različitih svojstava (najmanje DIN 4102, B1, A2 moguć, vidni kontakt prema vani prema vrsti tkanja) Bočni štapovi vodilice (ukoliko je potrebno) – Nosači za učvršćivanje – Pogon (ručica, beskonačni lanac, motori od 230 V ili 240 V) – Vodilice za horizontalno pomične sisteme (konstrukcije s beskonačnim lancem) – Mrežaste tkane zavjese i folije doprinijeti uštedi troškova energije (hlađenje, grijanje, svjetlo) same, ali najbolje u kombinaciji s vanjskom postavljenom zaštitom od sunca.