Živjeti pod staklom – izgradnja zimskog vrta

Zimski vrt – Potpuni komfor u stanu s kristalno-jasnim pogledom: prostorije u koje dolazi svjetlo sa svih strana ponovno su u trendu. Poglavito vlasnici i projektanti kuća i objekata u kojima žive jedna do dvije obitelji često nastoje poboljšati osvjetljenost unutrašljosti nego što to inače dozvoljavaju standradni prozori.

Omiljena mogućnost u ostvarivanju želje za što trasparentnijim načinom življenja predstavlja uređenje zimskog vrta. Uz stručno planiranje i kvalitetnu izvedbu moguće je konstruirati i izgraditi zimski vrt i pretvoriti ga u prostorije u kojima možemo boraviti tijekom cijele godine. Pretpostavka za to je: kvalitetno ostakljivanje prostora s besprijekornom izolacijom i dostatnim prozračivanjem.

Pravo gradnje

Ako je na toj površini dozvoljeno građenje, onda u pravilu ne postoji nikakva druga zapreka kako bismo na njoj izgradili zimski vrt.

Drugi važan aspekt je veličina moguće obradive površine kao i dostatan razmak od susjedova posjeda. Naravno potrebna nam je i građevinska dozvola. Što je sve potrebno za dobijanje građevinske dozvole najbolje je se pravovremeno informirati kod mjerodavnih vlasti.

Prvi korak

I ovdje vrijedi pravilo: najjeftiniji ponuđač opreme ne znači i najbolje rješenje. Stoga prvi korak i najvažniji kriterij znači najprije potražiti stručno mišljenje.

Jednostavna pitanja o načinu gradnje, kvaliteti stakla, zaštiti od ultraljubičastih zraka pokazat će našem sugovorniku od kojeg tražimo stručno mišljenje da ispred sebe ima ozbiljnog klijenta.

Konkretni radovi

Građevinski su i drugi izvedbeni radovi potrebni za postavljanje i izgradnju zimskog vrta. U pojedinim slučajevima ovdje spadaju i betonski radovi za temelje i postolje, glazura poda, instalacija grijanja, postavljanje elektroinstalacija kao i instalacija za vodu.

Sve naravno započinjemo od temelja koji se izvodi kao što se izvodi i za svaki drugi objekt. Ovdje u obzir trebamo uzeti armirani beton. Ukoliko namjeravamo u zimskom vrtu provoditi vrijeme tijekom cijele godine, onda se preporuča i izolacija od vode i postavljanje folije protiv prodiranja vode.

Sve je potrebno prekriti odgovarajućom glazurom.Budući da zimski vrt često koristimo kao prolaz ili ulaz u vrt, potrebno je obratiti pozornost i na materijal koji postavljamo na pod kako bismo pojednostavili njegovo održavanje. Možemo razmisliti o prirodnom kamenu ili određenim keramičkim pločicama u tamnijim bojama.

Zimski vrt u kojem provodimo vrijeme tijekom cijele godine zahtijeva i postavljanje odgovarajućeg grijanja kako bismo se u njemu ugodno osjećali i zimi.

Tako bismo mogli uzeti u obzir postavljanje podnog grijanja i na taj način osigurati dostatnu toplinu. O ovome bismo trebali razmisliti već kod početnih radova kao što je postavljanje temelja.

Zimski vrt – san svakog vlasnika

Zimski vrt možemo iskoristiti u različite svrhe. Naprimjer kao alternativno rješenja za proširenje i poboljšanje kvalitete stambenog prostora. Ili jednostavno kao prostor gdje možemo uzgajati različite biljke.

Druga mogućnost: ostakljivanjem možemo klimatizirati stambeni prostor. Svejedno što je razlog izgradnje i uređenja zimskog vrta, izvedbi ove ideje moramo prilziti planski od samog početka.

Upravo iz tog razloga potrebno je potražiti mišljenje stručne osobe koja će zimski vrt koncipirati tako kako bi se na najbolji mogući način prilagodio postojećem objektu, kako bismo uskladili naše želje sa stvarnim mogućnostima i kako bismo na vrijeme mogli planirati i uklopiti troškove u kućni budžet.